ANGST

Praktijk Puur Voelen

____________________

Astrid & Erik

Wat is angst?


Angst is in eerste instantie een bescherming voor jezelf. Een soort oer-instinct dat je beschermt tegen dingen die gevaarlijk voor je zijn. Die ervoor kunnen zorgen dat je pijn ervaart, gewond raakt, ziek kunt worden of dood kunt gaan.

Angst voor wilde dieren, grote spinnen, grote grommende honden, pijn, extreme kou of juist extreme hitte, extreme hoogte, kleine ruimtes is dus in principe een bescherming voor jezelf.


Maar waarom zou je er dan wat aan doen?

Als angst groter wordt dan nodig is. Je van dingen weerhoudt, wat niet nodig is. Dan is angst dus geen ‘oer’bescherming meer. Dan beperkt de angst je om dingen te doen die je wel wilt doen of die nodig zijn om te doen.

Dus angst heeft als functie om je alert te maken en in actie te laten komen. Als je merkt dat de angst je belet om dingen te doen of je beperkt in het doen van dingen, dan is het te groot.


Wat kan ik voor je betekenen?

Vaak ontstaat angst door een gebeurtenis in het verleden. Iets of iemand heeft ervoor gezorgd dat je bang bent geworden voor iets. Ik kijk en voel met je mee wat dit precies is. Ook al weet je het zelf niet meer, vaak komen we wel daar waar we moeten zijn.

Dan kijk ik samen met jou naar de situatie. Je sleept nu vaak nog het totale gevoel van toen met je mee. En dat maakt de situatie van nu heel zwaar.

Na een behandeling is de situatie van toen alleen nog maar een herinnering en kun je dit gevoel loslaten. Je kunt nu met een normale en eventuele gezonde spanning dezelfde dingen gaan doen. Je mag weer vanuit vertrouwen in jezelf de dingen opnieuw gaan ervaren.


Pesten of pestgedrag

Ik kom steeds vaker bij het behandelen van mensen uit op dat ze vroeger gepest zijn. En dit is vaak zo diep weggestopt, dat ze er zelf niet meer aan (durven) denken wat voor invloed dit op ze heeft gehad, maar vaak ook nog steeds heeft. Het uit zich vaak nog steeds in wantrouwen naar anderen toe, geen vertrouwen durven hebben, enorm onzeker zijn, zich niet prettig voelen in groepen, 's morgens geen eetlust hebben, alles onder controle willen houden en super alert zijn. Lees verder hierover in het artikel hieronder.


Neem snel contact op als jij een angst voor iets hebt, wat de oorzaak ook moge zijn en hoor wat ik voor je kan betekenen!


Liefs, Astrid


foto: Claustrophobia IV van Laura LewisAngst of ongemak bij de tandarts?


Heeft u last van angst als u naar de tandarts moet? Slaapt u goed de nacht voordat u een afspraak heeft? Breekt het zweet u uit als u aan een verdoving of het geluid van de boor denkt?


U bent niet de enige die moeite heeft om naar de tandarts te gaan. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn. Zo'n 12% van de bevolking is extreem angstig en 800.000 Nederlanders zijn zo bang, dat zij niet meer naar de tandarts gaan.

(bron: www.tandarts.nl)


Er zijn veel manieren om met angst te leren omgaan, maar dan blijft dit nog steeds bestaan. Angst zit in een diepere laag: het onderbewuste of onbewuste. Daarom komt dit vaak, hoe goed je ook over je angst kunt praten, tijdens de behandeling zelf ongewild naar boven.


Astrid komt in haar werk als preventie-assistente bij de tandarts veel in contact met patiënten, die wat extra aandacht kunnen gebruiken op het gebied van angst.

Er is gebleken dat mensen het prettig vinden om hier in een één-op-één situatie aan te werken. Daarom behandelt Astrid patiënten van Dentpoint nu in haar planning als preventie-assistente. Daarnaast kunt u een persoonlijke afspraak met haar maken in Praktijk Puur Voelen.


Het doel is: de angst of het ongemak los te laten!


'Ik kijk dan samen met u wanneer de angst is ontstaan? Op welke manier u last ondervindt van deze angst? En op welke manier we hieraan kunnen werken? De resultaten zijn vaak verbluffend!'


Herkent u zich in het bovenstaande? Wilt u zich ook niet langer laten beheersen door de angst of het ongemak?

Geef u dan snel op voor een behandeling via het contactformulier van Praktijk Puur Voelen of maak een afspraak bij Dentpoint!


Klik op één van de onderstaande knoppen.

Het zware gevoel drukt enorm op haar. Weer een nieuwe dag. Hoe komt ze deze door?

Machteloosheid, tranen die achter haar ogen branden. Uitzichtloos. Geen idee meer hebben wat te doen. Voor haar idee er alles aan hebben gedaan, maar telkens weer gebeurt het:

PESTEN of PESTGEDRAG


Ik ben dit nu vrij vaak in onze praktijk tegengekomen. Vaak op onverwachte momenten. Zoekende naar onderliggende gebeurtenissen waaraan het gevoel van nu aan gekoppeld kan zijn. Een heftige periode van cliënten. Vaak jarenlang gepest te zijn. Een jeugd die daardoor behoorlijk vergald is. En soortgelijke situaties die ze daarna soms ook nog tegenkomen.

Ik dacht dat je vaak het eerst aan zo’n periode terug zou denken, als het nu niet lekker zou lopen, maar het is vaak zo diep weggestopt. Zo’n enorm trauma in vaak jonge jaren opgedaan. En dan komt het heel twijfelachtig om de hoek kijken: ‘Ik ben ook gepest’.


Onderdrukt gevoel

Het gevoel dat het bij mij vaak oproept is heel heftig. Ik kan op zo’n moment meevoelen wat het in de energie van de ander heeft gedaan. Benen worden zwaar. Vastgenageld aan de grond. Weer gebeurt het. Weer komt er iets onverwachts, iets gemeens. Wordt ze letterlijk onderuit gehaald. Worden spullen vernield. De enorme machteloosheid. De diep weggestopte woede. De tranen die al jarenlang zijn weggestopt en soms door eerdere behandelingen al wel beginnen te stromen, maar niet wetende waarom. Soms is er steun geweest vanuit ouders of vanuit school. Maar ook kan het zijn dat ouders ook niet wisten wat ze ermee moesten doen en wilde school van niets weten. En dan is het trauma compleet. Want als je hierin niet gezien wordt, wordt de eenzaamheid die je al voelt nog extra bevestigd. En alleen red je je niet.


Kwetsbaarheid als basis?

Pestgedrag kan al op de basisschool beginnen. Een heel kwetsbare leeftijd en de basis van je verdere leven. Vaak gaat het ook nog door op het vervolgonderwijs. De leeftijd dat je jezelf mag ontdekken. Mag gaan kijken wat je leuk vindt en wat je sterke kanten zijn.

En als dat dan door pesten compleet onderuit wordt gehaald. Je totaal geen eigenwaarde meer voelt. Niet weet hoe je de dagen door moet komen. Wat heb je dan voor basis? Van waaruit moet je je leven dan gaan opbouwen?


Nog steeds van invloed

Gelukkig mag ik bij veel mensen meekijken. Van jongere tot mensen rond de 60. Bij hen kwam ik uiteindelijk ook bij pestgedrag uit. Ik ben dan zo dankbaar dat ik bij zo’n diep gevoel en diepe wanhoop uit mag komen. Door henzelf erg diep weggestopt, maar nog zo van invloed op hun lijf en hoe ze zich nu nog voelen.


Ook nu nog

Nooit kunnen ontbijten. Zich altijd rot voelen in gezelschap. Altijd op de hoede zijn bij het samenwerken met anderen. Onzekerheid. Overlevingsmechanismes die na jaren nog steeds doorwerken in het niet kunnen voelen, altijd maar doorgaan en geen vriendschappen kunnen aangaan. Zichzelf wegcijferen en vooral niet op de voorgrond durven gaan staan.


Dit kan weer weg gaan!

Gelukkig kunnen deze dingen ook weer verdwijnen. Als we samen kijken naar wat het allemaal voor jou heeft betekend, kan dit ook weer losgelaten worden. Hoe? Dat is voor iedereen weer anders. Elke beleving is anders. En elke uitwerking die het op je heeft ook.

Maar dat dit een enorme impact op je leven heeft is duidelijk. En hoe eerder je hiermee aan de slag kunt gaan, hoe beter.


Wil jij ook hulp?

Ook kun je wat in je energie veranderen, zodat je steviger op je benen staan en de pester niet zoveel houvast heeft. Ze voelen ergens een zwakte, waarop ze kunnen ‘inhaken’. En door dit bij jezelf te veranderen, is er geen ‘haakje’ meer. En ook de pester zit vaak niet lekker in zijn vel en daar mag ook naar gekeken worden.

Het liefst verander je de maatschappij zo, dat er geen pesten of pestgedrag meer voorkomt. Maar omdat dat nu niet 1,2,3 mogelijk is, kijk ik graag met je mee als je gepest wordt of bent gepest.


Liefs, Astrid


Hieronder vind je verschillende artikelen, die door Astrid zijn geschreven. Ze geven meer informatie over de angstbehandeling, over ervaringen van andere mensen en dingen die ze tegenkomt in zo'n behandeling.

Verder staat er nog een artikel bij over het knarsen en klemmen van tanden. Wat kun je eraan doen en wat kunnen oorzaken zijn.

Verschillende artikelen van haar zijn op Jack & Juul en Nieuwetijdskind geplaatst.

Copyright @ All Rights Reserved