Logo Praktijk Puur Voelen

Angst voor de tandarts

Wat doet dat met jou?


Rillingen die over je rug lopen bij het geluid van de boor. In de wachtkamer zitten met klamme handen. De nacht van te voren niet slapen. Pijn in de buik voordat je een afspraak hebt. Het liefst de afspraak afzeggen.


Tandartsangst, wat doet het met jou?

Als je angst hebt voor de tandarts ben je niet de enige. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn. Zo’n 12% van de bevolking is extreem angstig. En maar liefst 800.000 Nederlanders zijn zo bang dat zij niet meer naar de tandarts gaan. (bron: www.tandarts.nl)


Je bent dus niet de enige!

Ik werk zelf als preventie-assistente bij de tandarts. Daar kom ik veel in contact met mensen die bang zijn. Deze angst zit in heel verschillende dingen. Veel mensen hebben ooit een slechte ervaring gehad waardoor ze nu bang zijn. Sommige mensen hebben het puur door de ervaring van anderen. Dus eigenlijk is het niet hun eigen angst, die ze voelen. Vaak is het een vader of moeder die erg bang was. En ze hebben dan de emotie van hun ouder overgenomen.


Wat kun je zelf doen als je bang bent?

In eerste instantie is het belangrijk voor de tandarts of assistente om te weten dat je bang bent. Ze kunnen hier dan beter rekening mee houden. Bedenk voor jezelf wat belangrijk is voor je tijdens een behandeling. Wil je graag afleiding? Vraag dan of je bijvoorbeeld oordopjes in mag doen met je favoriete muziek. Of wil je juist de controle houden? De tandarts spreekt over het algemeen een stopteken met je af. Verder kun je vragen of ze willen vertellen wat ze doen of hoe lang iets ongeveer duurt.


Ik kan je helpen!

Ik kijk samen met jou waar jouw angst precies uit bestaat. Waar uit het zich in? Hoe sterk voel je het? Verder kijken we waardoor het is ontstaan. Is het een eigen ervaring? Of die van iemand anders? En waar ben je precies bang voor? Is het de boor of de verdoving? Of bij de controle de angst ‘of je iets hebt’? Daarna kijk ik welke manier voor jou het beste is om deze angst los te laten. Dit kan in één keer zijn en soms gaat het in stapjes.


Hoe voelt dit?

De ervaringen van de patiënten zijn heel wisselend. Ik zal hieronder meerdere reacties op zo’n behandeling van angst voor de tandarts noemen:

•‘Er was een verkramping in mijn buik. Nu voel ik dit helemaal open gaan.’

•‘Ik voel al mijn haren rechtop staan, vanaf mijn kleine teen tot op mijn hoofd.’

•Al geeuwend: ‘Ik voel me erg moe en wat wazig.’

•‘Wat heb je precies gedaan? Heb je me gehypnotiseerd?’

•Er zat verkramping in de maagstreek. Ik voelde zelf een vage misselijkheid op het moment van behandelen. Deze patiënt was later op de dag ook flink misselijk geweest. Maar bij een volgend bezoek wel veel meer ontspannen.

•Een patiënt van 78 jaar oud vraagt zich af of het voor haar nog zinvol is om zo’n behandeling te ondergaan. ‘Want hoe lang heb ik nog?’ Ze is echter al dagen voor een afspraak bij de tandarts chagrijnig en gaat toch voor een behandeling. Later krijg ik van de tandarts te horen dat ze erg blij is dat ze het heeft gedaan.


Ben jij bang voor de tandarts?

Wat ga jij met deze angst doen? Laat je je door deze angst beheersen? Draag je hem over aan je kinderen? Of ga je met deze angst aan de slag?

Ben je bang en wil je hier iets mee doen? Of wil je meer informatie? Klik dan hieronder voor contact!


Liefs, Astrid


Logo Praktijk Puur Voelen

Ervaar meer rust, energie

en zelfvertrouwen


Wij bieden persoonlijke behandelingen 

in onze praktijk of online & (online) programma’s voor zelfontwikkeling

Volg ons

 

Facebook

 

Instagram


YouTube

Copyright Praktijk Puur Voelen 2019 | All Rights Reserved

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik te analyseren en de effectiviteit van campagnes te meten of te vergroten. Door op 'accepteren' te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

accepteren