Logo Praktijk Puur Voelen

Ben jij ook bang voor de tandarts?


Bang voor de pijn! Angstzweet dat uitbreekt, zodra je de tandartspraktijk binnenkomt. De geur die je tegemoet komt en je meteen misselijk maakt. Krampen in je buik. De neiging om meteen weer weg te gaan. Of de hele tijd zenuwachtig.


‘Genante tanden’

Angst voor de tandarts. Vele mensen hebben hier last van. Het varieert van een beetje last van je buik tot het totaal negeren van het hele mondgebied. Dus gebitten die we langs zagen komen in het programma ‘Genante tanden’ is bij een tandartsenpraktijk geen zeldzaamheid en meestal het resultaat van flinke angst voor de tandarts.


Door mijn reguliere werk als preventie-assistente in een tandartsenpraktijk kwam ik al heel wat mensen met angst tegen. Ik kon ze dan al wel helpen door zoveel mogelijk rust in de behandeling te brengen. Maar sinds ik de MEE-opleiding had gedaan, kon ik ze zodanig helpen dat de hele angst verdween of in ieder geval gereduceerd werd tot normale gezonde spanning.


Ervaringen in de praktijk

Een man gaf aan wel wat spanning te voelen als hij naar de tandarts moest. Bij wat doorvragen bleek dat hij toch wel wat meer dan spanning alleen voelde. Hij kreeg van te voren al last van hoofdpijn. Een controlebezoek zorgde al voor meer spanning en een behandeling was al helemaal niet leuk.

Hij was als kind bij de schooltandarts geweest. Hier moesten toen twee kiezen getrokken worden. Ze zouden er met eentje beginnen. Ze hebben dit netjes rechtsonder verdoofd. Daarna hebben ze de kies linksonder getrokken. Een traumatische gebeurtenis, waarbij dus zonder verdoving een kies is getrokken! Hij heeft geprobeerd om dit duidelijk te maken. Geprobeerd te slaan en te schoppen en weg te komen, maar niets werkte. Hij werd behandeld als een lastig kind, dat niet mee wilde werken. Alle paniek is toen wel lichamelijk opgeslagen. En kwam weer naar boven als hij bij de tandarts was.


Boosheid of verdriet?

We hebben samen gekeken naar wat er nu nog precies te voelen was. Daar kwam niet veel uit. Hij kon de situatie wel ongeveer terug halen, maar de emoties die daarbij hoorden, waren diep weggestopt. Tot ik vroeg aan hem om zich voor te stellen, dat zijn dochtertje daar in de tandartsstoel lag. En het allemaal bij haar zou gebeuren. Toen kwamen de emoties wel naar boven. Voor zichzelf totaal geblokt, maar in de energie van het kind heel duidelijk aanwezig!

Daarna konden we samen aan de slag om alle negatieve dingen in de energie om te zetten naar positieve. En vooral ook alle emoties, die er toen waren, uit de energie te halen. Hierbij komen vaak boosheid, verdriet, pure paniek en heel veel verschillende soorten angst om de hoek kijken.


Bang voor de pijn

Maar ook collega’s zijn zelf niet altijd helemaal vrij van tandartsangst. En merken dan bijvoorbeeld vooral in de behandeling van kinderen, dat hun eigen angst van vroeger hen nog parten speelt. Zo mocht ik bij een collega kijken naar wat er vroeger was gebeurd. Zij had vroeger een hoektand moeten trekken. Deze was er niet in zijn geheel uitgekomen, maar in kleine stukjes. Dat heeft dus wel wat langer geduurd. Ondertussen voelde ze wel pijn. Dit kon niet, volgens de tandarts, want het was goed verdoofd. Nu redeneerde ze het zelf ook meteen weg, want het zal wel de druk zijn geweest, die ze had gevoeld. En verder werd ook alles verstandelijk beredeneerd. Ik gaf al aan dat het er niet toe doet, dat je nu meer weet. Het gaat om de ervaring van toen. Hoe heb je het toen beleefd? En of dat nou werkelijk zo was of niet, dat doet er eigenlijk niet toe. Zo is de ervaring bij jou opgeslagen. Dus zó is het voor jou geweest!

Hier kwamen ook de dingen heel specifiek naar voren, zoals het geluid en gevoel van de instrumenten en de smaak van dingen in de mond tijdens de behandeling.


Als je als ouder bang bent

Verder kwam de angst van de vader van deze patiënt ook om de hoek kijken. Omdat de vader bang was, was het voor het kind ook logisch om bang te zijn voor de tandarts. Dit is iets wat ik in de behandeling van kinderen altijd erg mee moet nemen. Want als de ouders verder niets aan deze angst doen, blijft dit bij het kind ook moeilijk te behandelen. Verder werkt het ook als een soort spiegel. Ze laten in principe aan de ouders zien, wat zij nog met zichzelf mogen doen.


En wat is het resultaat na een behandeling?

De laatste cliënt had ik ’s middags behandeld en hij had de volgende morgen een behandeling bij de tandarts. De hoofdpijn, die hij normaal altijd had, was er totaal niet. Hij was vrij ontspannen.

Iemand, die altijd alle afspraken toch weer afbelde, kwam nu gewoon. Onderging een paar afspraken bij de kaakchirurg en kwam ontspannen bij de tandarts voor een afspraak. Er was een man van 78 jaar oud, die zich afvroeg of een afspraak voor de angst nog wel loonde, gezien zijn leeftijd. Ik kreeg later te horen dat hij erg blij was, dat hij het toch gedaan had. Hij was normaal altijd een aantal dagen chagrijnig, voordat hij een afspraak bij de tandarts had. Dit was nu helemaal verdwenen!

Zo kun je zien dat oude gebeurtenissen nog de nodige invloed hebben op onze huidige ervaringen. En dat het niet zo is, dat als je eenmaal bang bent, dit altijd zo blijft.


Wil jij ook van je angst af? Of wil je weten wat ik voor jou kan doen? Neem snel contact op via onderstaande knop!


Liefs, Astrid


foto: Nieuwetijdskind

Logo Praktijk Puur Voelen

Ervaar meer rust, energie

en zelfvertrouwen


Wij bieden persoonlijke behandelingen 

in onze praktijk of online & (online) programma’s voor zelfontwikkeling

Volg ons

 

Facebook

 

Instagram


YouTube

Copyright Praktijk Puur Voelen 2019 | All Rights Reserved

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik te analyseren en de effectiviteit van campagnes te meten of te vergroten. Door op 'accepteren' te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

accepteren