Logo Praktijk Puur Voelen

Houd je relatie spannend!

Uit elkaar gaan of toch aan je relatie werken?


Vijfentwintig jaar getrouwd en bijna dertig jaar bij elkaar. Voor deze tijd een heuse mijlpaal! En ging dat nu helemaal vanzelf? Nee, absoluut niet! Een chronisch ziek kind, een zware depressie en een flinke burn-out werken hierin niet mee!


Uitzondering

In deze tijd ben je haast een uitzondering als je langer dan tien jaar bij elkaar blijft. Het lijkt haast normaal dat je bij een moeilijke periode uit elkaar gaat. Het loopt niet lekker. We hebben elkaar weinig meer te vertellen. We zijn uit elkaar gegroeid. We voelen ons niet meer tot elkaar aangetrokken. Allemaal redenen om uit elkaar te gaan óf juist om hard te werken om bij elkaar te blijven?


Houd je relatie spannend!

Natuurlijk verander je als persoon als je langer bij iemand bent. Vooral als je al vrij jong bij elkaar komt en je eigenlijk nog moet ontdekken wie je zelf bent! Wat wil je precies? Hoe denk je over dingen? Je mening hierover wordt gaandeweg gevormd en mag ook altijd veranderen.

Is dat een reden om uit elkaar te gaan? Het lijkt me dat je altijd mag veranderen en doorgroeien. En dat het belangrijkste in een relatie is om te blijven praten. Verder mag je elkaar uitdagen op verschillende vlakken. Houd je relatie zelf spannend!


Individualisering

Mede door het feminisme en allerlei financiële regelingen door de Nederlandse overheid is er een individualisering in de samenleving ontstaan. Vrouwen zijn bewuster gemaakt van hun eigen rechten en plichten. Ze kunnen zichzelf ook onderhouden en dat wordt ook van hen verwacht vanuit de overheid. Daarnaast zijn er financiële regelingen die het mogelijk maken om alleenstaand met of zonder kinderen te zijn.

Op dit moment is er weer een ommekeer in het geheel ontstaan. De verzorgende staat zoals in Nederland was gecreëerd, was financieel niet haalbaar. Daarom ontstaat er nu weer een trant dat deze verzorgingsstaat zoveel mogelijk wordt ‘teruggedraaid’. Er wordt weer meer beroep gedaan op de directe omgeving van iedereen. Dit is door de ontstane individualisering ook wel weer lastig. Dus ben je als persoon weer meer afhankelijk van je relatie en/of gezin. (bron: www.cbs.nl)


Invullen voor de ander

Na een langere relatie denk je de ander door en door te kennen. Het gevaar is dan altijd om allerlei dingen in te vullen voor de ander. Hij zal dit wel niet leuk vinden. Daar denkt hij vast zo over. En zo allerlei dingen voor de ander te regelen zonder te overleggen. Want je partner kan ook veranderen in deze meningen. Of het gevoel verandert in de loop van de tijd. En door in te vullen geef je de ander geen kans om te veranderen. En dan verlies je toch een groot deel van de zin van het hele leven!


Veranderen

Wijzelf zijn ook erg veranderd in allerlei dingen. We zijn niet meer dezelfde personen als dertig jaar geleden. Gelukkig niet zou ik bijna zeggen. Door alle dingen, die we hebben meegemaakt, moesten we ook wel veranderen. Als je in een depressie of burn-out terecht komt, werkt de manier zoals je dan in het leven staat niet. Als je in een zware periode terecht komt, heb je de steun van elkaar hard nodig. En is het dan altijd gezellig in een relatie? Absoluut niet. Je moet dan keihard werken om het uiteindelijk weer samen fijn te hebben. Maar dan heb je uiteindelijk wel samen een verleden en gezamenlijke groei, waar je met plezier op terug kunt kijken!


En jij?

Heb jij een relatie waar je je niet prettig bij voelt? Heb je het idee dat jullie uit elkaar groeien, en willen jullie er samen wel voor gaan? Erik, mijn man geeft binnen onze Praktijk Puur Voelen relatietherapie, waarbij hij kijkt naar wat er bij jullie allebei (ook onbewust) speelt!

Foto: 'I Will Never If You never' van Christian Gonzalez

Logo Praktijk Puur Voelen

Ervaar meer rust, energie

en zelfvertrouwen


Wij bieden persoonlijke behandelingen 

in onze praktijk of online & (online) programma’s voor zelfontwikkeling

Volg ons

 

Facebook

 

Instagram


YouTube

Copyright Praktijk Puur Voelen 2019 | All Rights Reserved

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik te analyseren en de effectiviteit van campagnes te meten of te vergroten. Door op 'accepteren' te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

accepteren