Logo Praktijk Puur Voelen

Spiegeltje, spiegeltje... wat laat mijn kind mij zien?


Je wilt alleen het allerbeste voor je kind. Je wilt dat het gelukkig is. Als je kind verdrietig is, doe je er alles aan om het zich beter te laten voelen. Wat kun je nu nog meer doen?


Zorgen voor je kind

Als je eenmaal kinderen hebt, merk je dat je al snel alles aan de kant wilt zetten om er goed voor te kunnen zorgen. Je houdt het in de gaten en ziet meteen als er iets mis is. Daar spring je het liefst meteen op in, om er maar voor te zorgen dat het goed gaat met je kind. Niets is je te veel.


Zorgen voor de ouder

Andersom werkt het eigenlijk net zo. Ook jouw kind merkt meteen vanaf de geboorte hoe jij je voelt. En ook je kind wil het liefst zo goed mogelijk voor je zorgen. Wil heel graag dat je gelukkig bent. En heeft er van alles voor over om je gelukkig te laten voelen.


Spiegelen

Maar hoe raak jij je bewust van die dingen, waar je onbewust last van hebt? Die dingen die je kind allang voelt. Waar jij zelf wat mee mag doen. Zodat je je weer gelukkiger voelt. Of waar je beter van in je vel komt te zitten. Kinderen kunnen dit heel mooi laten zien. Zij spiegelen jouw gedrag. Laten zien waar je onbewust nog last van hebt in hun eigen gedrag. Dus als jij constant over je heen laat lopen, zul je dit vaak terug zien bij je kind. Of juist niet. En dan kan het zijn dat jouw kind juist heel duidelijk zijn grenzen aangeeft. Tot vervelens toe.


Boos

Juist die dingen, het gedrag waar je heel boos van wordt. Dan wordt er iets diep van binnen bij je geraakt. Dat gedrag waar je juist niets mee lijkt te hebben. Wat je zo irritant vindt van je kind. Kijk daar maar eens beter naar. Wat wordt er precies bij je geraakt? Heb jij deze eigenschap ook? Of zou jij het eigenlijk ook zo moeten doen? En de boosheid van je kind. Is dit zijn eigen boosheid? Of zit er bij jou ook nog heel veel boosheid diep weggestopt?


Een grotere uitdaging!

Dat maakt het werken met kinderen ook nog extra uitdagend! Want is het gedrag, dat ze laten zien, iets van henzelf of een spiegeling van hun ouders? Dus moet je echt iets bij hen zien te veranderen? Of mogen de ouders eerst naar zichzelf kijken? Omdat dit vaak onbewuste stukken zijn, is het handig om daar samen met iemand naar te kijken. Maar zelf kun je natuurlijk al wel kijken of je dingen in het gedrag herkent.


Schuld?

Hierbij hoef je je niet af te vragen of jij er dan de schuld van bent dat je kind vervelend gedrag vertoont? Als je iets heel bewust doet of hebt gedaan, dan is er sprake van een schuldvraag. Als jij nog met onopgeloste stukken rondloopt, waar je je vaak zelf niet eens bewust van bent. Of waarvan je niet weet dat jouw kind die dingen haarfijn aanvoelt. Dan hoef je je echt niet schuldig te voelen. Sterker nog: als jij om hulp durft te vragen als dingen niet lekker lopen in huis, hoe sterk ben je dan?!


Eigen ervaring

In mijn eigen ontwikkeling heb ik ook veel moeten opruimen bij mezelf. Als ik dan in een behandeling iets bij mezelf herkende, zag ik vaak dat één van mijn kinderen tegen ditzelfde ding aanliep. Ik mocht dit dan meestal meteen ‘opruimen’. Door dit te delen met mijn kinderen, zag ik dat dat vaak al voldoende was voor hen. Ze hoefden hier verder niets meer mee te doen. De blokkade of het gedrag verdween gewoon bij hen!


Loopt het bij jullie in het gezin niet echt lekker? Heeft je kind vaak typisch gedrag? Is je kind vaak boos of huilt het veel? Neem vrijblijvend contact met me op. Dan kunnen we samen kijken wat er nou precies aan de hand is!


Liefs, Astrid


foto: 'Woman in the mirror' van Ley (flickr.com)

Logo Praktijk Puur Voelen

Ervaar meer rust, energie

en zelfvertrouwen


Wij bieden persoonlijke behandelingen 

in onze praktijk of online & (online) programma’s voor zelfontwikkeling

Volg ons

 

Facebook

 

Instagram


YouTube

Copyright Praktijk Puur Voelen 2019 | All Rights Reserved

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik te analyseren en de effectiviteit van campagnes te meten of te vergroten. Door op 'accepteren' te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

accepteren