Logo Praktijk Puur Voelen

Wat is voor jou gezondheid?


Van de week hadden we een gezondheidsonderzoek met als thema: ‘Wat vind ik van gezondheid als ik kijk naar mijn kind?’ Nu mag je eerst weten dat onze jongste een ernstige aangeboren hartafwijking heeft. En dit onderzoek werd ook uitgevoerd door studenten van het UMC Utrecht, die bijna afgestudeerd zijn als arts.


Spreek je jezelf tegen?

Dit was best een vrij heftig onderzoek. Hoe meer antwoorden ik gaf, hoe meer ik het gevoel had mezelf tegen te spreken. Vragen waren bijvoorbeeld: Is je kind dan gezond of niet? Hoe kijk je dan naar gezondheid? Wat is gezondheid? En wanneer ben je dan ziek?

Je voelt hem misschien al aankomen, maar dit zijn heel lastige vragen om te beantwoorden. Wij kijken altijd vrij positief naar het geheel. Onze zoon is gezond en heeft een aangeboren hartafwijking. Natuurlijk zijn er ook perioden geweest dat hij daar wel ziek door was, maar op dit moment niet.


Wanneer ben je ziek?

En wanneer ben je dan wel ziek? Tja… dat is best lastig om te beantwoorden. En wat hoort er dan allemaal bij gezondheid? Gelukkig kon de onderzoeker uit al mijn antwoorden toch nog een logisch iets creëren, waardoor het complexe wat meer op de achtergrond raakte. Ik had een aantal antwoorden die betrekking hadden op gezondheid. En deze werden netjes op een rijtje gezet.


Lekker in je vel zitten

En als jij hiernaar kijkt. Wat is dan voor jou gezondheid? Aan welke aspecten mag/moet je voldoen om gezond te zijn? En geldt dat dan ook voor jou?

Ik merkte zelf dat ‘Lekker in je vel zitten’, één van de belangrijkste aspecten is. Als je niet lekker in je vel zit, kun je je al ziek voelen. En dat het zelfs andersom kan doorwerken. Dat het psychische welzijn zelfs zo sterk kan zijn, dat je het lichamelijke ziekzijn kunt overtreffen.


Kunnen bewegen?

Wat waren verder nog overdenkingen? Gezond eten, bewegen…. Maar ja, als je niet kunt bewegen, ben je dan opeens niet meer gezond? Is iemand in een (elektrische) rolstoel, die echt niet of nauwelijks kan bewegen, ziek? Of als de situatie stabiel is, kan het toch nog onder gezond vallen? Zo bleek een stabiele situatie ook belangrijk te zijn.


Weten wie je bent…

Later kwamen er vanuit het onderzoek nog een aantal kaartjes met kreten als: ‘ik weet wie ik ben en wat ik kan’ en ‘ik weet wat ik voel en waar ik gelukkig van word’. Ook dat soort dingen werken natuurlijk erg door in je gezondheid. Veel mensen zoeken toch een bepaalde uitdaging in het leven, en willen het uiterste eruit halen. Voor anderen zal het leven doorkabbelen en gaan zoals het gaat, maar ik hoor zelf toch wel tot de eerste groep. Weet jij wie je bent en wat je kunt? Of zou je dit nog graag willen ontdekken?


Weten wat je leuk vindt

Ik heb zelf na een aantal heftige jaren in ons leven een burn-out gehad. Niet heel erg bewust beleefd, maar als ik achteraf kijk, was dit best sterk aanwezig. Ik wist in ieder geval niet eens meer wat ikzelf leuk vond om te doen. Dan ben je toch best een heel eind van jezelf afgeraakt. Ik kreeg toen de tip: ga eens dingen doen, die je vroeger leuk vond, en kijk wat je er nu van vindt. En zo ben ik stapje voor stapje weer in de goede richting gekomen. Natuurlijk kwam daar nog heel wat meer bij kijken, maar dit was een begin. Ik mocht dus ook weer gaan kijken wat ik leuk vond en gaandeweg kwam ik erachter wie ik ook alweer was. En waarschijnlijk ben ik daar door dit hele proces beter achter gekomen, dan als mijn leven gewoon voort was gekabbeld.


Wat is voor jou gezondheid?

Kijk maar eens hoe jij je voelt en of dit bij jouw visie van gezondheid past. En mocht je vragen hebben, ik wil je graag verder helpen op jouw weg.

En wat voor mij uiteindelijk gezondheid was? Dat je op jouw manier kunt deelnemen aan de maatschappij. En dat ‘lekker in je vel’ een grote voorwaarde daarbij is en stabiliteit en acceptatie daar een grote rol bij spelen.
foto: 'Boots Health Club' van Gordon Joly (flickr.com)

Logo Praktijk Puur Voelen

Ervaar meer rust, energie

en zelfvertrouwen


Wij bieden persoonlijke behandelingen 

in onze praktijk of online & (online) programma’s voor zelfontwikkeling

Volg ons

 

Facebook

 

Instagram


YouTube

Copyright Praktijk Puur Voelen 2019 | All Rights Reserved

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik te analyseren en de effectiviteit van campagnes te meten of te vergroten. Door op 'accepteren' te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

accepteren