Wat wordt er bij jou geraakt als je boos of gefrustreerd bent

Praktijk Puur Voelen

 

____________________

Astrid & Erik

 

Wat wordt er bij jou geraakt als je boos of gefrustreerd bent?

 

In een lange rij reden we door de warme stad op zoek naar een parkeerplaats. Uiteindelijk zagen we een invalidenparkeerplaats en hebben de auto daar dan maar geparkeerd. Gelukkig dichtbij het centrum. Een politieagent, die langsreed, schudde met zijn hoofd.

 

Hij zwaaide met zijn arm uit het raam, terwijl hij zijn vinger heen en weer bewoog. Dit kon echt niet, daar heb je weer van die aso’s, zag je hem denken. Ik werd zelf meteen weer overvallen door een machteloze boosheid. Een gevoel van onmacht. Het willen uitleggen, maar wetende dat ze je toch niet geloven. Maar hierbij ook een verdriet. Het voelde als een veroordeling. Tranen kwamen op, maar ik drukte het nog even weg.

 

Ziekenhuisverleden

Dit gevoel herkende ik maar al te goed. Hoe vaak had ik dit nu al gevoeld? Hoe machteloos voelde ik me vaak na een uitspraak van een arts of verpleegkundige? Hoe weinig konden zij zich inleven in onze situatie? Ja, het liep allemaal wat anders dan bij andere patiënten, met een soortgelijke afwijking. En er was toch weinig oog voor situaties thuis in die tijd. In het ziekenhuis keken ze naar het medische stukje. De zorgen waar je thuis tegenaan liep, daarvoor was toen nog geen ruimte.

 

Invalidenparkeerkaart

Onze zoon heeft een aangeboren hartafwijking en na verschillende operaties nog maar een half hart. Ja, je kunt hiermee gewoon leven. Zij het met een flinke energiebeperking. En om dan nog enigszins normaal te kunnen gaan winkelen of andere dingen te ondernemen, is dichtbij parkeren best heel fijn. Daarvoor hebben we dan ook een invalidenparkeerkaart gekregen. Dit wordt door een arts bekeken en krijg je niet zo maar. Hier maken we vaak ook geen gebruik van, als er een normale parkeerplek in de buurt te vinden is.

 

Frustraties

Ik bleef de rest van die dag steeds die politieagent voor me zien. En flink gefrustreerd omdat ik niets kon uitleggen. Onze zoon stapt nl gewoon uit de auto en heeft nu geen rolstoel meer nodig. Dus je ziet ook niets aan hem. Maar dat gevoel raakte ik nog niet zo maar kwijt. Uiteindelijk heb ik het maar even ‘geparkeerd’. Ik was nu op vakantie en naar dat gevoel mocht ik later weer kijken.

 

Weer thuis

Toen ik thuiskwam, ben ik op een gegeven moment weer in dit gevoel gedoken. Heb gekeken wat het met me deed. Waar ik het lichamelijk voelde en hoe groot het precies was. Ik heb gevoeld en uitgemeten waar het precies vandaan kwam. Ik gokte dat het wel met al de oude frustraties in het ziekenhuis te maken had. Daar waren wel vaker van dit soort confrontaties, waarbij ik dan maar wijselijk mijn mond hield. Of mijn mond wel opendeed, maar ik totaal niet gehoord werd. Maar de verrassing bij mezelf was groot.

 

Onbewuste blokkades

Ik kan uitmeten waar een bepaald gevoel ontstaan is. En kwam daarbij eerst in mijn pubertijd uit. Een vriendin zei even tussen neus en lippen door ‘dat ze me iets niet ging vertellen, want ik was toch niet eerlijk, en kon dat toch niet voor me houden’. Dat heeft me toentertijd inderdaad diep in mijn ziel geraakt. Hoe kon iemand dat van me denken. En dat gevoel heeft dus blijkbaar de hele tijd flink doorgewerkt. Ik heb deze situatie verder uitgewerkt en de nodige overtuigingen en emoties getransformeerd.

Er kwam nog een tweede situatie naar boven. Dit had met een uitspraak van de ongehuwde vroedvrouw te maken, die bij mijn geboorte was. ‘Mannen kunnen dat toch niet’. Dit zorgde voor een machteloze boosheid bij mijn moeder, die ik overnam op dat moment. Als baby sta je op zo’n moment voor alle emoties die er zijn. Dan wordt er vaak het één en ander overgenomen en als eigen emotie beschouwd.

Ook hierbij heb ik gekeken wat dit met mij had gedaan en het verder uitgewerkt.

 

Wat raakt me?

Zo kon ik gelukkig ook naar mezelf kijken. Zien wat er nu precies gebeurde en waarom dit me zo raakte. Heb jij ook van die situaties, die je opeens flink raken? En wil je ook graag weten wat er precies achter zit? Neem dan vrijblijvend contact met me op!

 

Foto: Language barrier frustration van Johnny Silvercloud (flickr.com)

Copyright @ All Rights Reserved