Wat zegt mijn pijn over jouw genezingsproces

Praktijk Puur Voelen

____________________

Astrid & ErikWat zegt mijn pijn over jouw genezingsproces?


‘Het is logisch dat ik nu meer last heb. Het zat een tijd vast in mijn rug en dat zijn ze nu aan het losmaken.’

Met dat ik dat zei tegen een collega, nadat ik naar de fysiotherapeut was geweest, ging me een lichtje branden. Ik ben erg bewust wat er in mijn lijf gebeurd. Snap vaak hoe het werkt en wat er van invloed kan zijn. Maar veel mensen hebben dat niet. Hebben ook niet het idee dat je psyche van invloed is op je lichaam. Ik wil hiermee zeggen dat hoe je je psychisch voelt van grote invloed is op je lichaam. Een bekend voorbeeld hiervan is dat je vaak wat last van je buik krijgt, als je zenuwachtig bent. En zelfs hiervan snel naar het toilet kunt moeten.


Ik heb al vele jaren last van mijn rug, en vaak is dat met vlagen. De perioden tussendoor gaan dan vrij goed. Als het echt in mijn rug ‘schiet’, dan zit ik vaak psychisch vast in iets. Het kan iets groots of heel kleins zijn. Het is dan echt de bedoeling dat ik hier serieus naar kijk. En dat ik een beslissing over iets neem. Mijn lichaam zet me op zo’n manier letterlijk stil. Ik heb geen keus, en moet er naar kijken.


Nu heb ik wat vagere klachten, maar is het goed dat hier een keer goed naar gekeken wordt. Vooral in mijn werk bij de tandarts is houding erg belangrijk. Dus was er nu even wat extra onderhoud nodig. En als mijn rug wordt losgemaakt, is het vaak zo dat de klachten in eerste instantie verergeren. Ook veranderen klachten en heb ik opeens pijntjes waar ik deze eerst niet voelde. Maar dit is allemaal een onderdeel van het genezingsproces.


We krijgen in onze praktijk ook vaak mensen die al jarenlang met bepaalde klachten rondlopen. Op een gegeven moment wordt het allemaal teveel en zoeken zij (of hun omgeving) hulp. Voor hen geldt ook hetzelfde als voor mij. In veel dingen hebben ze een tijdlang vastgezeten en dan kan het eerst meer pijn doen, of ze kunnen andere pijntjes krijgen, voordat het echt beter wordt.

Je lichaam of geest gaat in een genezingsproces. Dingen die al jarenlang duren, kunnen meestal niet in een uurtje opgelost worden. We kunnen al veel verbetering brengen en je handvatten geven, zodat je de komende tijd positiever in kunt gaan. Maar de dingen in één keer voor je oplossen, dat kunnen we helaas niet. Een ieder gaat een proces in van genezing. En hoe lang dat duurt is bij iedereen verschillend.


Hoe eerlijk kun je naar jezelf kijken? Durf je de confrontatie aan te gaan? Voel je je veilig genoeg? Heb je de ruimte om te veranderen? Krijg je die ruimte van jezelf? Durf je oude dingen los te laten?

En zo zijn er nog heel veel andere vragen te bedenken.


Hoe is het met jou? Hoe voel jij je vandaag? En als dit antwoord wat negatief uitvalt: durf jij dan dingen te veranderen? Durf je om hulp hierbij te vragen?


Liefs, Astrid


Foto: 'Pain' van Jena Gevaart (flickr.com)

Copyright @ All Rights Reserved