Wat is een burn-out?

Wat is een burn-out?

Wat is nu eigenlijk een burn-out?

Letterlijk is het ‘opgebrand zijn’. En het lijkt nu wel een volksziekte, omdat je het zoveel om je heen hoort. En niet alleen volwassenen overkomt dit, maar ook jongeren hebben hier al mee te maken. Een burn-out lijkt je deels te overkomen. Je geeft graag en doet graag dingen voor een ander. Geen enkel probleem en ogenschijnlijk kost het je ook geen energie. Je krijgt er in eerste instantie juist energie van. Totdat er op de één of andere manier niet voldoende tegenover staat. Het is niet meer in verhouding: jouw geven en dat wat je ervoor terug krijgt. En dit hoeft niet gelijk in waarde te zijn, maar wel voor je gevoel in verhouding te zijn.

Wat haal jij uit jouw werk?

Dus een burn-out krijg je niet alleen door teveel hooi op de vork te nemen of teveel op je schouders te nemen. Deze uitdrukking zegt meteen welke lichaamsdelen er ook extra belast zullen zijn en waar ervaringen opgeslagen zullen worden in het lichaamsgeheugen. Maar het gaat vooral om de voldoening die je eruit haalt. Je kunt bij wijze van spreken 80 uur werken aan je bedrijf en daar alle voldoening uit halen en nergens last van hebben. En je kunt een baan van 30 uur hebben, daar enorm veel druk ervaren zonder waardering te krijgen en daardoor in een burn-out belanden. En niet alleen het werk kan hiervoor zorgen, ook een continu druk die je thuis ervaart in verzorging of andere belasting kan voor een burn-out zorgen.

Niet gehoord of niet gezien worden

Dit gemis in waardering kan ook liggen in het niet gezien of niet gehoord worden. Het idee hebben dat je er alleen voor staat. Geen steun ervaren. Niet zien waar je het precies voor doet. En of dit allemaal daadwerkelijk zo is, of dat dit in jouw beleving zo is, dat maakt eigenlijk niet uit. Als jij dit zo ervaart, dan is dat zo voor jou.

Hoezo kan de ervaring voor jou anders zijn dan de werkelijkheid?

Het gaat er erg om hoe jij dingen ervaart. En je ervaart niet alleen de dingen in het nu, maar ook uit het verleden. Als er in het verleden dingen zijn gebeurd, die jij nog niet 100% verwerkt hebt, zullen die in de huidige situatie weer aangeraakt worden. Dus de emoties die je nu ervaart, zijn soms helemaal niet van nu, maar van vroeger. En soms zijn dat dingen die je helemaal niet meer weet. Maar die wel netjes zijn opgeslagen in je lichaamsgeheugen.

Wat kun je doen aan opgeslagen emoties?

In een behandeling gaan wij samen met jou kijken naar wat er is. Jij vertelt en wij voelen ondertussen met jou mee. Wat vertel je precies? En vaak ‘weten’ wij dan al waar de kern zit van jouw verhaal. Van jouw ervaring. Samen mogen we dan zoeken naar wat het allemaal precies met je heeft gedaan. En samengaan we dit loslaten, zodat het niet langer een ballast is, dat je met je mee draagt. De ervaring zal nooit verdwijnen, maar de emotie mag er wel vanaf.

Is dit zo bij elke burn-out?

Iedere persoon is anders en bij elke persoon ligt de ‘trigger’ ook anders. Dus waardoor de burn-out ontstaat zal voor iedereen anders zijn. Een gegeven is dat de overprikkeling veel te hoog is en de doorstroming van energie in je lijf niet goed is. Dus van daaruit gaan we werken. We gaan kijken naar wat het maakt dat deze dingen niet goed zijn en het weer herstellen.

Lichaam en geest

En door de energiedoorstroming in je lijf te herstellen en met onverwerkte emoties aan de slag te gaan, zul je merken dat er steeds meer ruimte komt. Er komt meer ruimte in je lijf, maar ook in je hoofd. En door de dingen die we vertellen kun je ook anders in situaties gaan staan. Je zult een aantal dingen mogen leren, zoals grenzen stellen en meer in jouw energie, in jouw ruimte te blijven. Maar je zult merken dat als je aan jezelf gaat werken, dat ook deze dingen steeds makkelijker gaan.

Over de schrijver
Als kind vond ik schrijven altijd al erg leuk. Ik uit me nu vooral in alle blogs voor Praktijk Puur Voelen en het maken van video's hiervoor. Zo kan ik al onze kennis over stress, wat in je systeem kan zitten en wat je daaraan kunt doen, delen. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen naar zo min mogelijk stress.