Een lichamelijke klacht: welk verhaal vertelt dit?

Een lichamelijke klacht: welk verhaal vertelt dit?

Een lichamelijke klacht: welk verhaal vertelt dit?

Een lichamelijke klacht is er vaak niet voor niets. Je lijf wil je iets laten zien. Laten merken dat er nog iets in jouw hele systeem aan de hand is. En door een lichamelijke klacht wordt er aandacht gevraagd. En ga je kijken naar wat er aan de hand is.

‘En als ik last heb van mijn buik, dan heb ik ook een heel zwaar gevoel in mijn bovenarmen…’

Ik ben nog steeds onder de indruk van een behandeling, die ik een aantal weken terug mocht doen. Ik had iemand ontmoet en ze had een aantal lichamelijke klachten, die de laatste tijd weer vaker opspeelden. Of ik een keertje mee zou willen kijken?
Nou, graag! Want vooral als iets weer meer opspeelt, wil je lichaam vaak dat er naar iets gekeken wordt. Er zit als het ware iets opgeslagen, dat nog niet 100% verwerkt is. En je lichaam herinnert je door zo’n lichamelijke klacht hieraan.

De lichamelijke klachten uitten zich vooral in de buik, waar ze vaker last had van obstipatie. Op verschillende plekken in de darmen. Vanuit de huisarts kreeg ze dan medicijnen om dit (letterlijk) op te lossen. Maar dit voelde eigenlijk niet goed. En werkte ook altijd maar voor een tijdje.

En het rare was, dat als ze meer last had van de darmen, dat ze dan ook een heel zwaar gevoel kreeg in de bovenarmen. Hierbij kreeg ik wel een idee. Maar we konden er nog niet echt de vinger op leggen.

We zijn toen met energie aan de slag gegaan. Hierbij ga ik intuïtief aan het werk. En de cliënt ondersteunde dit met haar eigen handen. Ze legde deze op de plekken, waar ze vaker last van had. En zo kon de energie mooi haar werk doen.

We kwamen via de handen uit bij het verhaal van haar oudste dochter. Hoe zij in een stuit had gelegen. En hoe ze dat had ervaren in haar buik. Het voelde toentertijd goed. Maar de artsen wilden toch graag proberen om haar dochter in de buik te draaien. Iets dat voor haar gevoel eigenlijk niet hoefde.

Maar toch haar gevoel maar aan de kant gezet en meegegaan in de expertise van de artsen. Het hele proces van deze poging om de baby in de buik te draaien, verliep behoorlijk dramatisch en is uiteindelijk ook niet gelukt. Het was erg pijnlijk en ze wilde het eigenlijk niet. Door de vreselijke pijn moest ze worden vastgehouden. Het gevoel dat nog steeds zo zwaar voelde in haar bovenarmen.

Emotie kwam los, toen we het er over hadden. Ze dacht dit wel te hebben verwerkt. Maar de impact bleek toch op emotioneel gebied nog steeds door te werken.
En toen werd ze zich opeens bewust van haar handen. Haar handen lagen precies op de plek, waar toentertijd de handen van de artsen hadden geprobeerd haar dochter te draaien. Precies die plekken waar ze elke keer weer last had van obstipatie. De plekken in haar lijf, waar het lichaamsgeheugen de emoties van de ervaring had opgeslagen.

We hebben er samen voor gezorgd dat deze ervaring nu goed werd verwerkt. Dat alle restjes die nog opgeslagen waren, nu opgeruimd werden.
En deze ervaring was zo bijzonder, omdat er zoveel stukjes samenvielen. Dat alle klachten eigenlijk van eenzelfde ervaring af kwamen. We waren allebei behoorlijk onder de indruk.

Heb jij nu ook zo’n klacht, die telkens weer terug komt? En heb je de artsen hier al naar laten kijken, om ernstige dingen uit te sluiten? Wil je hier een keer samen naar kijken? Doe dan gerust een berichtje naar ons.

Fijne dag, Astrid

Over de schrijver
Als kind vond ik schrijven altijd al erg leuk. Ik uit me nu vooral in alle blogs voor Praktijk Puur Voelen en het maken van video's hiervoor. Zo kan ik al onze kennis over stress, wat in je systeem kan zitten en wat je daaraan kunt doen, delen. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen naar zo min mogelijk stress.