Een oude herinnering, welke invloed heeft deze op je?

Een oude herinnering, welke invloed heeft deze op je?

Een oude herinnering kan fijn zijn. Je kunt er weer een prettig gevoel bij krijgen als je eraan terugdenkt. Maar wat als zo’n herinnering een gebeurtenis bevat, die angstig voor je was of waar je toen best wel boos om was?

Er was iemand bij me voor een afspraak in mijn werk als preventie-assistente bij de tandarts. Hierbij gaf hij aan dat hij het eigenlijk niet zo leuk vond om bij de tandarts te zijn. Het reinigen van het gebit bij mij gaf hem al de nodige kriebels. En daarna nog de controle bij de tandarts, dat ervaarde hij helemaal als erg. Ik gaf aan dat ik daar wel met hem naar zou kunnen kijken. Wat precies die angst veroorzaakte, en hoe we dat zouden kunnen verminderen? Dat wilde hij wel.

Deze meneer was qua leeftijd al rond de zeventig. Hij voelde veel weerstand bij alle instrumenten die hij klaar zag liggen. Een boor was al helemaal zo’n ding. Het geluid, maar ook de aanblik verafschuwde hij. En hij trilde gewoon helemaal naarmate hij langer in de tandartsstoel zat. 

Ik vroeg hem of er ook een bepaalde gebeurtenis naar boven kwam als hij aan vroeger dacht. Iets dat te maken zou kunnen hebben met de angst voor de tandarts, die hij nu voelde? Maar nee, er kwam niets specifieks naar voren. 

We waren nog aan het praten toen hij opeens zei: ‘Het rare is, dat ik ditzelfde gevoel ook krijg als ik naar het ziekenhuis ga. En dat terwijl daar nog nooit iets is gebeurd.’

Ik ben hier verder op door gegaan. En het bleek dat hij vroeger als 9-jarig jongetje ’s morgens door zijn moeder op de fiets was gezet, met beide benen in een fietstas. Toen waren ze vanuit een buurtschap naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gefietst. Daar aangekomen was hij voor zijn gevoel vrijwel meteen geopereerd aan zijn hoofd. En toen het weer zo’n beetje ging, ging hij aan het eind van de dag weer met zijn moeder mee, met zijn hoofd in het verband achter op de fiets, naar huis. ‘Ja, zo ging dat vroeger’.

En daarmee was de kous af, dacht hij. Want ja, wat moet je er verder over denken, als het toen niet anders ging. 

Toen ik hier verder met hem naar keek, bleek er toch wel wat meer te spelen. Er zat toch wel heel wat emotie onder verstopt. Want het kon vroeger wel normaal zijn dat je je emotie niet liet zien. Dat daar eigenlijk helemaal geen ruimte voor was. Maar dat wil niet zeggen dat dit er ook niet was.

Er zat dus wel degelijk veel verdriet en ook boosheid onder deze gebeurtenis. En dit was lichamelijk opgeslagen. 

We hebben samen deze hele gebeurtenis uitgewerkt en gekeken wat dit voor invloed op zijn huidige angst voor de tandarts had. Ook hierbij hebben we de emotionele trigger eruit gehaald. Zo kan een gebeurtenis nog gewoon als herinnering overblijven. En hoef je er verder niets meer bij te voelen.

En hoe ging het daarna met deze meneer? Hij was er eerst een beetje van ondersteboven en was flink moe geweest. Bij de volgende behandeling voelde hij zich al veel rustiger. We hebben nog naar wat specifieke angsten voor de tandarts gekeken. En toen zakte de onrust verder af.

Heb jij ook zo’n herinnering met (deels) verborgen emoties? Of weet je nog heel goed wat je toen voelde? Herinneringen kunnen van grote invloed zijn op je huidige leven. 

Heb je het idee dat je toch nog onderuit gehaald wordt door oude gebeurtenissen. Of weet je eigenlijk niet waarom je bang of boos bent? 

Ik kan samen met je kijken naar wat je nu precies dwars zit? Of dit nu met een angst te maken heeft of een heel andere emotie. Neem dan contact met ons op door hieronder op contact te klikken.

Puur Astrid

foto: City of Boston archives (flickr.com)

Over de schrijver
Als kind vond ik schrijven altijd al erg leuk. Ik uit me nu vooral in alle blogs voor Praktijk Puur Voelen en het maken van video's hiervoor. Zo kan ik al onze kennis over stress, wat in je systeem kan zitten en wat je daaraan kunt doen, delen. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen naar zo min mogelijk stress.