Lichaamsgeheugen, wat doet dit?

Lichaamsgeheugen, wat doet dit?

Wat bedoelen we met lichaamsgeheugen?

We kennen allemaal ons gewone geheugen. Het geheugen van onze hersens, dat van allerlei dingen opslaat en verwerkt. Vaak weten we dingen te herinneren vanaf een jaar of drie, vier. Minder bekend is ons lichaamsgeheugen. En dit lichaamsgeheugen gaat vaak nog verder terug dan ons gewone geheugen. In ons lichaam kunnen ook gebeurtenissen worden opgeslagen. En vaak worden ze aan de hand van emoties opgeslagen. Zijn dingen gewoon goed verwerkt en is de doorstroming van je lichaam goed, dan wordt er eigenlijk niet iets specifiek opgeslagen. Maar als een gebeurtenis een grote impact op je heeft, worden de emoties niet altijd goed verwerkt. En het maakt dan eigenlijk niet uit of de gebeurtenis groot of klein was, maar of de emotie groot of klein was.En zo kunnen dingen die niet goed verwerkt worden, ook voor een lichamelijke energieblokkade zorgen.

Wat doen de chakra’s?

Daarom kijken we vaak of de energiedoorstroming in jouw lijf goed is of niet, aan de hand van verschillende energiepunten. De chakra’s zijn zulke energiepunten in je lijf, die al dan niet in balans kunnen zijn. En verschillende gebeurtenissen kunnen hier een impact op hebben. En raken daarmee een bepaald thema van een chakra. Deze kan dan uit balans raken.

Verder kijken we naar de mate van aarding. Dus of de doorstroming vanuit jouw lijf richting de aarde goed is, zodat niet alle opgedane energie in jouw lijf blijft hangen. Maar ook of de verbinding met jezelf goed is. Want ook dat is een stukje aarding.

En dan is er nog de mate van levensenergie. Dus in hoeverre kun jij genieten van het leven hier op aarde? Ben je goed verbonden met de aarde of is er iets wat jou daarvan weerhoudt?

Wat vertelt jouw lijf?

Met al deze dingen gaan we telkens weer terug naar jouw lichaamsgeheugen. Jouw lichaam kan zoveel meer vertellen dan je zelf vaak weet. Kijk maar eens wat je bijvoorbeeld bij een angst voelt. Angst roept vaak zoveel reacties op in je lijf. Bij angsten van nu wordt er zoveel geraakt uit het verleden via dit lichaamsgeheugen. En wij helpen je om dit los te gaan laten. Om die oude emoties te verwerken en zo weer vrij daarvan verder te kunnen gaan.

Overprikkeling of burn-out

Als je verder niets met de energieblokkades doet, die door deze emotionele herinneringen ontstaan, dan kunnen er problemen in je lijf ontstaan. Je overprikkeling kan hierdoor hoger worden, omdat er meer in je lijf blijft ‘hangen’ en niet goed kan doorstromen. Een hoge overprikkeling kan voor veel klachten, zoals irritatie, moeilijk slapen of een vol hoofd zorgen. En als deze overprikkeling heel hoog wordt, loop je de kans op een burn-out.

Lichamelijke klachten

Verder kunnen er ook lichamelijke klachten ontstaan. Het is alsof je lijf letterlijk schreeuwt om aandacht, van ‘hier zit nog wat en doe er alsjeblieft iets mee!’ En net zoals deze lichamelijke klachten kunnen ontstaan, kunnen deze ook weer oplossen door de emotionele gebeurtenissen te bekijken en op te ruimen. Meestal heb je hierbij wel hulp nodig, omdat dit in het onbewuste afspeelt. Dus niet dat wat je met je hersens weet. Wij, zowel Erik als Astrid, voelen allebei mee in dit onbewuste en weten dan vaak waar het om draait. Waar de klacht mee te maken heeft. En dit ligt soms op een heel ander vlak, dan je zelf denkt.

Dus mocht je ergens klachten ervaren, dan kunnen wij je ondersteunen en samen met jou kijken naar wat er speelt. Ga ook naar de huisarts om dingen uit te sluiten en/of om op medisch gebied dit te ondersteunen.

Wat doen wij met dit lichaamsgeheugen?

Dit lichaamsgeheugen vertelt ons vaak jouw verhaal. Je lijf laat zien, wat er gezien mag worden. Vanuit ons ‘weten’ en ‘meevoelen’ weten we waar we moeten zijn. En jouw lichaamsgeheugen vertelt de rest. En zo mogen we samen dingen opruimen en meer ruimte in jou creëren voor nieuwe mogelijkheden.

Over de schrijver
Als kind vond ik schrijven altijd al erg leuk. Ik uit me nu vooral in alle blogs voor Praktijk Puur Voelen en het maken van video's hiervoor. Zo kan ik al onze kennis over stress, wat in je systeem kan zitten en wat je daaraan kunt doen, delen. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen naar zo min mogelijk stress.