Onderdruk jij jouw emoties?

Onderdruk jij jouw emoties?

Onderdruk jij jouw emoties?

Als ik je vraag of jij jouw emoties onderdrukt, zul je dit al snel beantwoorden met ‘nee, natuurlijk niet’. Maar is dit werkelijk zo? Onderdruk jij jouw emoties niet? Of denk je deze niet te onderdrukken?

Hoe komt het dat jij jouw emoties onderdrukt?

Bij het uiten van emoties maakt het heel veel uit waar je woont en waar je geboren bent. In onze westerse maatschappij is het onderdrukken van emoties al heel normaal. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer gepassioneerd mensen zich vaak mogen uiten. In blijdschap, in boosheid en ook in verdriet. Dus alleen al het feit dat je in Nederland bent geboren kan er al voor zorgen, dat jij je emoties onderdrukt.

Emoties beheersen

In onze samenleving wordt er vaak verwacht dat je je emoties beheerst. En hiermee wordt vaak bedoeld: dat je je emoties onder controle houdt of onderdrukt. Als iemand een heftige emotie heeft of laat zien, wordt hier vaak al afwijzend naar gekeken of op gereageerd. Daarnaast wordt het geprezen als je je emoties niet laat zien. Hoe vaak ik al een post op social media heb zien langskomen, waarin het als sterk wordt gezien, als je het verdriet dat je hebt, niet laat zien in gezelschap. Het uiten van emoties wordt vaak gezien als een zwakte.

Omgaan met emoties

Als kind zijnde wordt je vaak al geleerd, dat je snel stil moet zijn, als je boos of verdrietig bent. Dit uiten, en vooral in gezelschap, wordt niet als passend ervaren. Zo leer je al snel dat je emoties er misschien wel zijn, maar dat je deze niet laat zien. En zo leer je dus om je emoties te onderdrukken. Je leert niet hoe je je emoties dan wel passend mag uiten. En als je dit als kind al niet mag, hoe moet je dit dan als volwassene doen?

Lichamelijke klachten door opgekropte emoties

Doordat je deze emoties dus niet uit, blijven deze nog in jouw systeem aanwezig. Deze emoties worden vaak opgeslagen in jouw lichaam. Het zogenaamde lichaamsgeheugen weet nog precies wat er is gebeurd. Ook al kun je hier met je gewone geheugen soms helemaal niet meer bij komen. Als je niets met deze opgekropte emoties doet, dan gaat je lijf je wel hieraan herinneren. Je lijf ervaart een blokkade qua energiedoorstroming en vaak gaat daar dan een klacht ontstaan. Welke klacht hier ontstaat is voor iedereen verschillend. Dit ligt er vaak aan waar een zwakke plek is bij jou. Maar ook hoe lang je deze emoties al negeert. Ook kan het zijn dat een klacht lang aanhoudt, omdat de emotionele kant nog niet is bekeken.

Stilgezet worden door onverwerkte emoties

Als jij de emoties, die je niet hebt verwerkt, heel diep hebt weggestopt, kunnen ze zelfs vallen onder het kopje ‘is nooit gebeurd’. Jouw gewone geheugen heeft dit hoofdstuk compleet gewist. Maar jouw lichaamsgeheugen weet wel wat er is gebeurd. En jouw hele systeem wil eigenlijk dat dit wordt opgeruimd. Maar wat als jij nou niet luistert naar de kleine pijntjes en aanwijzingen van jouw lijf? Dan zal het dus iets moeten creëren, waardoor jij wel gaat luisteren. Dat kun je dus door een lichamelijke klacht of ongeval letterlijk worden stilgezet, zodat je wel moet gaan luisteren. Dat jouw lichamelijke klacht of letsel ervoor zorgt, dat je niets meer kunt. Heftige rugpijn, migraine, een letsel aan been of voet en een burn-out zijn goede voorbeelden hiervan.

Hoe kun je deze opgekropte emoties loslaten?

In een behandeling komen we vaak onderliggende emoties tegen. Niet altijd kan een cliënt ze zelf voelen, maar wij voelen dit wel. Dit is vaak verbonden met een bepaalde plek in je lijf. Door hier naartoe te gaan, kun je vaak bij een gebeurtenis uitkomen en de bijbehorende emoties hiervan. Maar soms is er meer nodig. Soms is je zo vaak vertelt, dat je dit niet mag uiten, dat je hier niet maar zo bij kunt komen. We hebben hiervoor Helingsdagen, met als thema 'Loslaten' georganiseerd.

Wat doe je met Helingsdagen?

Doordat we merken dat het uiten van emoties soms heel lastig is, hebben we een hele dag hiervoor samengesteld. Je gaat tijdens deze dag op verschillende manieren kijken naar wat voor jou belangrijk is om los te laten. En door ook buiten lichamelijk aan de slag te gaan, kan er nog meer ruimte komen om ook je emoties te uiten en daardoor los te laten. Je mag uiten. Jouw stem mag gehoord worden. Jouw emoties mogen er zijn. Jouw boosheid. Jouw verdriet. Jouw frustratie. Jouw ergernis. Jouw…
Alles mag er zijn.

Moet je deze emoties dan uiten?

Voor jouw hele systeem is het heel fijn om opgekropte en onderdrukte emoties te uiten. Vaak is het al moeilijk om ze te voelen. Om ze te benoemen. Om te mogen zeggen dat je boos of verdrietig bent. En nu krijg je een hele dag om hier bewust van te worden. Om deze emoties te mogen voelen. En hoe fijn is het om ze dan ook nog te mogen uiten. Hierdoor komt er zoveel ruimte in jouw lijf. In jouw hoofd. Dit niet meer te hoeven onderdrukken, maar dat dit deel van jou er ook gewoon mag zijn.

Wil jij meer informatie?

Op dit moment kunnen nog geen Helingsdagen worden georganiseerd. Zodra het wel kan zullen we dit bekendmaken via onze site en social media.

Ook via de behandelingen komen we bij emoties uit. Emoties die dan gezien mogen worden en zo ook losgelaten kunnen worden. Je kunt contact met ons opnemen voor meer informatie.Over de schrijver
Als kind vond ik schrijven altijd al erg leuk. Ik uit me nu vooral in alle blogs voor Praktijk Puur Voelen en het maken van video's hiervoor. Zo kan ik al onze kennis over stress, wat in je systeem kan zitten en wat je daaraan kunt doen, delen. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen naar zo min mogelijk stress.