Pesten of pestgedrag: een stressfactor uit het verleden

Pesten of pestgedrag: een stressfactor uit het verleden

Pesten of pestgedrag: een stressfactor uit het verleden

Het zware gevoel drukt enorm op haar. Weer een nieuwe dag. Hoe komt ze deze door?

Machteloosheid, tranen die achter haar ogen branden. Uitzichtloos. Geen idee meer hebben wat te doen. Voor haar idee er alles aan hebben gedaan, maar telkens weer gebeurt het: pesten of pestgedrag!

Ik ben dit nu vrij vaak in onze praktijk tegengekomen. Vaak op onverwachte momenten. Zoekende naar onderliggende gebeurtenissen waaraan het gevoel van nu aan gekoppeld kan zijn. Een heftige periode van cliënten. Vaak jarenlang gepest te zijn. Een jeugd die daardoor behoorlijk vergald is. En soortgelijke situaties die ze daarna soms ook nog tegenkomen.

Ik dacht dat je vaak het eerst aan zo’n periode terug zou denken, als het nu niet lekker zou lopen, maar het is vaak zo diep weggestopt. Zo’n enorm trauma in vaak jonge jaren opgedaan. En dan komt het heel twijfelachtig om de hoek kijken: ‘Ik ben ook gepest’.

Het gevoel dat het bij mij vaak oproept is heel heftig. Ik kan op zo’n moment meevoelen wat het in de energie van de ander heeft gedaan. Benen worden zwaar. Vastgenageld aan de grond. Weer gebeurt het. Weer komt er iets onverwachts, iets gemeens. Wordt ze letterlijk onderuit gehaald. Worden spullen vernield. De enorme machteloosheid. De diep weggestopte woede. De tranen die al jarenlang zijn weggestopt en soms door eerdere behandelingen al wel beginnen te stromen, maar niet wetende waarom. Soms is er steun geweest vanuit ouders of vanuit school. Maar ook kan het zijn dat ouders ook niet wisten wat ze ermee moesten doen en wilde school van niets weten. En dan is het trauma compleet. Want als je hierin niet gezien wordt, wordt de eenzaamheid die je al voelt nog extra bevestigd. En alleen red je je niet.

Pestgedrag kan al op de basisschool beginnen. Een heel kwetsbare leeftijd en de basis van je verdere leven. Vaak gaat het ook nog door op het vervolgonderwijs. De leeftijd dat je jezelf mag ontdekken. Mag gaan kijken wat je leuk vindt en wat je sterke kanten zijn.

En als dat dan door pesten compleet onderuit wordt gehaald. Je totaal geen eigenwaarde meer voelt. Niet weet hoe je de dagen door moet komen. Wat heb je dan voor basis? Van waaruit moet je je leven dan gaan opbouwen?

Gelukkig mag ik bij veel mensen meekijken. Van jongere tot mensen rond de 60. Bij hen kwam ik uiteindelijk ook bij pestgedrag uit. Ik ben dan zo dankbaar dat ik bij zo’n diep gevoel en diepe wanhoop uit mag komen. Door henzelf erg diep weggestopt, maar nog zo van invloed op hun lijf en hoe ze zich nu nog voelen.

Nooit kunnen ontbijten. Zich altijd rot voelen in gezelschap. Altijd op de hoede zijn bij het samenwerken met anderen. Onzekerheid. Overlevingsmechanismes die na jaren nog steeds doorwerken in het niet kunnen voelen, altijd maar doorgaan en geen vriendschappen kunnen aangaan. Zichzelf wegcijferen en vooral niet op de voorgrond durven gaan staan.

Gelukkig kunnen deze dingen ook weer verdwijnen. Als we samen kijken naar wat het allemaal voor jou heeft betekend, kan dit ook weer losgelaten worden. Hoe? Dat is voor iedereen weer anders. Elke beleving is anders. En elke uitwerking die het op je heeft ook.

Maar dat dit een enorme impact op je leven heeft is duidelijk. En hoe eerder je hiermee aan de slag kunt gaan, hoe beter.

Ook kun je wat in je energie veranderen, zodat je steviger op je benen staan en de pester niet zoveel houvast heeft. Ze voelen ergens een zwakte, waarop ze kunnen ‘inhaken’. En door dit bij jezelf te veranderen, is er geen ‘haakje’ meer. En ook de pester zit vaak niet lekker in zijn vel en daar mag ook naar gekeken worden.

Het liefst verander je de maatschappij zo, dat er geen pesten of pestgedrag meer voorkomt. Maar omdat dat nu niet 1,2,3 mogelijk is, kijk ik graag met je mee als je gepest wordt of bent gepest.

Mocht je zelf vragen hebben of vrijblijvend informatie over een behandeling willen hebben, horen we dat graag. Neem dan even contact op!

Over de schrijver
Als kind vond ik schrijven altijd al erg leuk. Ik uit me nu vooral in alle blogs voor Praktijk Puur Voelen en het maken van video's hiervoor. Zo kan ik al onze kennis over stress, wat in je systeem kan zitten en wat je daaraan kunt doen, delen. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen naar zo min mogelijk stress.