Persoonlijke ontwikkeling: ga jij stappen zetten?

Persoonlijke ontwikkeling: ga jij stappen zetten?

Persoonlijke ontwikkeling: ga jij stappen zetten?

Als kind begin je al om je als persoon te ontwikkelen. Je leert stap voor stap de basis vaardigheden en ontwikkelt je als persoon. Je ontdekt wat je kunt en breidt deze vaardigheden telkens meer uit. Deze persoonlijke ontwikkeling gaat vaak vanzelf door, door school en opleidingen tot je volwassen bent. En dan? Ga je dan door met het ontwikkelen van jezelf? Of denk je dat je dan klaar bent?

  1. Wat is persoonlijke ontwikkeling?
  2. Persoonlijke ontwikkeling in de praktijk
  3. Waarom persoonlijke ontwikkeling
  4. Hoe ervaar jij het leven nu?
  5. Hulp vragen
  6. Ga je stappen zetten in jouw persoonlijke ontwikkeling?
  7. Of blijf je stil staan?
  8. Ben jij een slachtoffer?
  9. Maar wat kun je anders doen?
  10. Welke keuzes maak je, bewust of onbewust?
  11. Jezelf ontwikkelen
  12. Een hele persoonlijke reis
  13. Buiten je comfortzone
  14. Voorbeeld uit de praktijk
  15. Gedachten bepaal je zelf!
  16. Hoe snel voel je dan verbetering bij persoonlijke ontwikkeling?
  17. Oefening baart kunst bij verandering
  18. Verandering in gedrag
  19. Hoe ga je dit veranderen?
  20. Een stijgende lijn qua energie?
  21. Wat is er van invloed op jouw energielevel?
  22. Tips voor persoonlijke ontwikkeling
  23. Mogelijkheden vanuit Praktijk Puur Voelen

persoonlijke ontwikkeling, welke stappen zet jij

Persoonlijke ontwikkeling in de praktijk

Als je uit huis gaat en een eigen plek krijgt, zul je ook als persoon weer stappen mogen gaan zetten, om dit zelfstandige leven op te pakken. Je krijgt met allerlei dingen te maken, die je daarvoor niet hoefde te doen. Moet dingen regelen en onderhouden qua woning en financiën. Ook in je werksituatie zul je groeien, qua functie of zelfstandigheid en omdat je ook daar nieuwe dingen tegenkomt. Dus ook daarin onderga je een persoonlijke ontwikkeling.

Verder met persoonlijke ontwikkeling

Zo zie je dat je tijdens het normale verloop van je leven je al een behoorlijke persoonlijke ontwikkeling krijgt. Je mag ontdekken wie je als persoon bent en wat jouw vaardigheden zijn. En gaandeweg ga je wellicht ook ontdekken waar je voor staat. Hoe je over dingen denkt. Wat jouw menig is over dingen die gebeuren. Wel is het dan belangrijk om hier met anderen over te praten om zo je mening te kunnen vormen en te kunnen checken of jouw gedachtegang klopt met de werkelijkheid. Of dit ook reëel is.

Tijdens je leven maak je dingen mee. Je zult hierdoor bepaalde meningen vormen. Deze meningen zijn gevormd door jouw ervaringen en kunnen daardoor wat ‘gekleurd’ zijn. Ook vanuit jouw familie en gezin zijn bepaalde gewoonten en meningen doorgegeven. Deze zijn mede ontstaan door ervaringen uit het verleden en de plek waar je geboren bent. Daarnaast zijn er door je ervaringen ook emoties en wellicht blokkades in jezelf ontstaan. Dingen waar je zelf vaak niet bewust van bent, maar die je wellicht weerhouden om bepaalde dingen te doen. Jouw lichaamsgeheugen slaat heel veel ervaringen, die niet goed verwerkt zijn, op. Daardoor kunnen ook lichamelijke klachten ontstaan, om jou eraan te herinneren, hier eens naar te kijken.
Om nu te kijken wie jij zelf bent en waar je precies voor staat, mag je jezelf ontwikkelen. Als het ware de lagen, die jou hebben gevormd, eraf halen, om te kijken wie jij bent vanuit jouw kern.

Hoe ervaar jij het leven nu?

Hoe gaat het nu daadwerkelijk met je? En hoe voel je je? Loop je tegen dingen aan? Kom je vaak in zelfde situaties, die niet prettig zijn? Of loop je vast in je werk of relatie? Zijn er wellicht wat angsten ontstaat, waardoor je sommige dingen niet meer doet? Of zit je tegen bepaalde bergen van bezigheden aan te hikken, waardoor je niet verder komt? Vaak ontstaat er in ons leven wel een periode, waarin het wat minder lekker gaat. Of waarin je denkt: is dit het nou of kan ik nog meer uit het leven halen? Iets zal je in je huidige situatie ‘triggeren’, waardoor je graag wilt dat er iets verandert.

Hulp vragen

Je kunt in zo’n situatie het best hulp vragen en iemand mee laten kijken, naar wat er nu precies speelt. Waar jij in vastloopt. Wij voelen vaak mee in het onbewuste en kunnen zo de vinger leggen op wat de kern hiervan is. Zo komt jij als persoon beter in balans en ontdek je weer, wie je als persoon bent.

Wij kunnen je zo een eerste zetje geven. En je ondersteunen in je energie. Maar dan is het aan jou om stappen te gaan zetten. Stappen zetten in jouw persoonlijke ontwikkeling. Want als je daarna niets verandert in je leven en in jouw doen en laten, gaat er dus ook niets veranderen. Om je als persoon verder te mogen ontwikkelen, mag je net als een kind weer nieuwe stappen gaan zetten. Ontdekken wat jij van nieuwe situaties vindt. Opnieuw ontdekken wat jij leuk vindt om te doen of te ervaren.

Of blijf je stil staan? 

Het kan natuurlijk ook dat je het gevoel hebt, dat je geen grip hebt op je huidige situatie. Dat het de schuld van iemand anders is, dat je in deze situatie zit. Dat de ander altijd op een bepaalde manier op jou reageert, waardoor jij je zo voelt. Dat jij daar gewoon niets aan kunt doen of veranderen. Dat jij geen invloed hebt of kunt uitoefenen op wat er nu allemaal met je gebeurt. En je dus niets anders kunt doen dan stil blijven staan.

Ben jij een slachtoffer?

Het vorige stukje is het gedachtenpatroon vanuit slachtofferschap. Je bent of voelt je het slachtoffer van de situatie. Dit is meestal niet bewust. Je voelt en denkt dit echt. Het is jouw werkelijkheid. Bij het denkpatroon van een ‘slachtoffer’ kun je er altijd aan toevoegen ‘arme ik’.
Je bent slachtoffer van de situatie, slachtoffer van het gedrag van iemand anders, slachtoffer door je eigen gevoelens, slachtoffer van je eigen denkpatronen, slachtoffer door stil te blijven staan.

Maar wat kun je anders doen?

En hoe erg de situatie ook is, je hebt wel zelf de mogelijkheid om anders te reageren. Inzicht krijgen waarom je je slachtoffer voelt. Waarom je op een bepaalde manier reageert. Inzicht krijgen in jouw denkpatronen en overtuigingen. In jouw blokkades en overlevingsreacties.

En om je bewust te worden van of je slachtoffer bent van een situatie of dat je keuzes maakt, is het goed om te kijken welke keuzes je maakt. Bewust of onbewust. Zit je vast in een situatie of heb je een keuze hiervoor gemaakt? Kies jij er voor om voor je kinderen of ouders te zorgen en geeft jou dit ook voldoening? Dan kun je op dit moment bepaalde andere dingen niet. Kies jij ervoor om meer vrije tijd te hebben naast een deeltijdbaan, dan heb je vaak minder inkomen en dus minder te besteden op bepaalde gebieden. Maar dus wel meer tijd om te besteden aan iets wat jij belangrijk vindt.

Neem deze term heel letterlijk. Je gaat jezelf ontwikkelen. En haalt als het ware de ‘verbandlagen’, die je netjes om je heen hebt gewikkeld, eraf. Laagje voor laagje ga je ontdekken wat jou in het verleden heeft geraakt. Voor welke pijn je lijf je wil beschermen. Waarom jij op een bepaalde manier reageert. Wat er allemaal in jouw lichaamsgeheugen is opgeslagen.

Een hele persoonlijke reis

Persoonlijke ontwikkeling kun je zien als een reis. En het kan een hele mooie reis zijn. Met mooie uitzichten en vergezichten. Maar net als bij een gewone reis zijn er ook heel wat spannende dingen. Hoe zal de reis verlopen? Kom je veel obstakels tegen? En zul je buiten je comfortzone mogen bewegen. Net zoals in een ander land, andere gewoontes zijn, mag je hier ook ontdekken wat er nog bij je past. Welke dingen je deed vanuit overleven en wat je nu mag ontdekken van jezelf.

Buiten je comfortzone

En die stappen buiten je comfortzone zijn soms spannend en een beetje eng. Maar alleen dan zul je gaan groeien. Groeien als persoon en in al je mogelijkheden. Nieuwe dingen mogen gaan ontdekken en groter groeien.

Voorbeeld uit de praktijk

Er was iemand in onze praktijk, die angst ervaarde als ze over een bepaalde weg reed, waar aan beide kanten de bomen dicht langs de weg stonden. Nu reed ze telkens een andere weg om deze weg te mijden. Ze vroeg of we konden helpen om deze angst weg te halen. Dat kan, maar ga je dan daarna deze weg weer rijden? Nee, eigenlijk niet, want ik vind de alternatieve weg eigenlijk mooier om te rijden. Ja, dan hoeven we ook niets te doen. Een klein praktisch voorbeeld, waaruit blijkt, dat je, als je toch niets wilt veranderen daarna, je nu ook niets hoeft te doen.

Gedachten bepaal je zelf! 

Je kunt in bepaalde situaties telkens weer de negatieve gedachten en gevoelens naar boven laten komen. Ook al zijn we met bepaalde overtuigingen of angsten bezig geweest, je kunt telkens jouw negatieve gedachten uit het verleden de hoofdrol laten spelen. Mede daardoor kom je er niet toe om jouw ervaringen uit te breiden. Je mag de positieve ervaringen en gedachten dus heel groot maken. Jezelf flink op een voetstuk plaatsen, als je kleine stapjes hebt gezet om dingen te veranderen. Een positieve ervaring groot maken en ook in je systeem opslaan. Vanuit deze nieuwe ervaringen en gedachten mag je het (zelf)vertrouwen voor de toekomst weer opbouwen.

En als je dan jezelf gaat ontwikkelen. Gaat het dan meteen goed met je?
Met elke stap, die je zet, zul je verandering gaan merken. Maar deze verandering zal ook al heel snel weer normaal voelen. Klachten of pijntjes die je had, zul je heel snel vergeten. Je merkt het meestal niet als je ergens geen pijn meer hebt. Dit geldt zowel voor lichamelijke pijn, als voor dingen waar je telkens tegenaan liep. Dus de verbetering merk je het best, als je heel bewust wordt van de dingen, waar je in het begin last van hebt. En dit dan ook weer zowel lichamelijk als psychisch. Schrijf ze maar eens op en kijk er dan na een tijdje weer eens naar.

Oefening baart kunst bij verandering

En soms heb je wat hardnekkige patronen, waarin je telkens weer vervalt. Denk aan bepaalde (verslavende) eetpatronen. Eten vanuit emotie of gewoonte. Een bekend eetpatroon is het eten van zoete dingen zoals chocolade. Dit ontstaat vaak vanuit een frustratie, waarbij je het zoete zoekt voor jezelf. Of jezelf beloont met iets zoets. En als je hierin een patroon ontdekt en je weet wat de trigger voor jou is, is het makkelijker om hier een gezondere vervanging voor te zoeken. En wees hierin niet te hard voor jezelf. Je mag jezelf best met iets belonen, maar hou het dan gewoon bij iets kleins. Elke keer als je dit ziet en iets in het patroon verandert, zet je weer een flinke stap. Bedenk je vooral: de herkenning van een patroon is een hele grote stap in de verandering. En dan elke keer weer blijven oefening in de verandering zelf.

Verandering in gedrag

Dit geldt niet alleen bij eetpatronen, maar zeker ook bij patronen in gedrag. Het altijd willen pleasen is ook een heel hardnekkig gedragspatroon. Dit kan door heel verschillende dingen zijn ontstaan. Het gezien willen worden, of beloond zijn voor goed gedrag en dit willen voelen of iedereen te vriend willen houden of… Herken het bij jezelf, als daar sprake van is. Je kunt in eerste instantie kijken naar waar het vandaan komt en dan de reden hiervoor wegnemen. Dit doe je meestal met hulp van een therapeut.

Hoe ga je dit veranderen?

Dan mag je gaan kijken naar situaties, waarin je dit doet. En de volgende stap is herkennen van de situatie, waarin je dit doet. In eerste instantie zal dit achteraf zijn: ‘Oei, daar deed ik het weer’. En dan zul je het herkennen wanneer je het doet en denken: ‘Oei, nu doe ik het weer’. Totdat je de situatie gaat herkennen, voordat je het doet. En dan kun je het veranderen en kijken wat dat met je doet. Dus niet al iets voor de ander doen, voordat erom gevraagd wordt. Of niet klakkeloos te doen, wat de ander vraagt, maar kijken of je het zelf ook wel wilt doen. En door dit dan telkens anders te doen, ga je je gedrag veranderen.

Een stijgende lijn qua energie? 

En door deze ontwikkeling gaat dus je energie veranderen. Je zult merken dat je makkelijker bij jezelf kunt blijven. Je niet zo snel in de energie van een ander mee gaat. Makkelijker een stapje terug kunt doen en niet allerlei problemen van een ander op jouw schouders neemt. Allerlei valkuilen van als je nog niet zo bewust bent, van wat de energie van een ander met je kan doen. En je energielevel zal steeds meer toenemen. En is dit qua energie dan een stijgende lijn? Ja, hij zal zeker stijgen, maar niet één rechte lijn schuin omhoog. Je energielevel schommelt altijd.

Wat is er van invloed op jouw energielevel?

Er gebeuren van allerlei dingen in ons leven en in de wereld om ons heen. Dit heeft invloed op jouw energie. En daardoor voel je je niet altijd optimaal. De kunst is om naar het grote geheel te kijken en niet elke dag van ‘hoe voel ik me nu?’ Want soms is er geen vinger op te leggen, waarom de ene keer je energie veel beter is dan een andere keer. En wat voor invloed heeft bijvoorbeeld het weer hierop of de schommeling hierin? En qua voeding? Wat heb je precies gegeten, hoeveel suikers zaten hierin en was het een goede brandstof voor je? Wat gebeurt er in de wereld? Hoe laat het precies is geworden voordat je in bed lag? Hoeveel mensen waren er om je heen? En hoe zaten die in hun vel? En….

Persoonlijke ontwikkeling gaat in hele kleine stapjes. In een lange periode heb je ervaringen opgedaan en daarmee eventuele blokkades in jezelf gevormd of overtuigingen of denkpatronen aangenomen. Je mag er dus ook een tijd over doen om dit allemaal los te gaan laten. Zet een stapje, ga dit weer gewoon vinden en ga dan voor een volgend stapje.
Wees trots op elk stapje dat je zet! Maak dit groot en wimpel het niet weg. Elk stapje is een mijlpaal op weg van de verandering.
Neem er je tijd voor! Denk niet van dat ga ik even doen. Het is belangrijk om langzaam een stabiele basis te gaan bouwen voor de rest van je leven. Iets waar je telkens op terug kunt vallen.
Kijk met alles wat bij jou past. Er zijn vele vormen van persoonlijke ontwikkeling. Het één heel basic en het ander heel spiritueel. Kijk en voel wat bij jou past. En dit zal waarschijnlijk ook veranderen tijdens jouw proces van ontwikkeling.


Laat een energiemeting doen om te kijken hoe het nu met je gaat. We kijken naar jouw mate van aarding, levensenergie en stress of overprikkeling. Daarnaast kijken we wat mogelijke oorzaken zijn en wat je het best kunt doen.
We kunnen je helpen in een aantal behandelingen om direct jouw energie meer in balans te brengen. Om meer rust in jouw systeem te brengen, zodat je uiteindelijk meer energie overhoudt voor de dingen, die jij belangrijk vindt. Ook is het mogelijk om jouw proces verder te begeleiden.
Verder hebben we Academie Puur Voelen, een online platform, waar je vele programma’s vindt om jou te ondersteunen en te ontwikkelen. Je kunt hier lid van worden, zodat je niet in een bepaald programma hoeft te investeren, maar voor een klein bedrag per maand, overal gebruik van kunt maken. Net wat jij nodig hebt!

Over de schrijver
Als kind vond ik schrijven altijd al erg leuk. Ik uit me nu vooral in alle blogs voor Praktijk Puur Voelen en het maken van video's hiervoor. Zo kan ik al onze kennis over stress, wat in je systeem kan zitten en wat je daaraan kunt doen, delen. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen naar zo min mogelijk stress.