Stress vanuit de familielijn

Stress vanuit de familielijn

Stress vanuit de familielijn

Het klinkt misschien vreemd, maar ook vanuit je familielijn kan een stress ontstaan. En dan bedoel ik nog niet eens de onderlinge familieverhoudingen, die soms voor een druk kunnen zorgen. Maar een druk of zwaarte, die in door de generaties heen worden doorgegeven.

Vanuit je familie zijn er bepaalde tradities, overtuigingen of opvattingen. Je merkt bijvoorbeeld in een relatie, dat bij je eigen ‘oude gezin’ bepaalde onuitgesproken regels zijn. En bij het ‘oude gezin’ van je partner ook. Van hoe dingen ‘horen’ te gaan. Hoe je bepaalde dingen doet. Dit zijn dingen die nooit zijn afgesproken, maar ontstaan in het verleden en gewoon voortduren, zolang je dit niet doorbreekt. En zulke ‘regels’ kunnen heel lang voortbestaan. Vooral in de generaties voor ons, omdat daar vaak niet zoveel doorbroken werd. De mensen pasten zich nog wat makkelijker aan. En zo kunnen deze regels in de familielijn zijn doorgegeven.

Maar ook van dit verleden, kunnen we nog flink last hebben. Ook van de voorouders die zich telkens hebben aangepast en zichzelf hebben weggecijferd. Als hun energie, die vaak zwaar voelt, is doorgegeven, kan bij jou ook een bepaalde zwaarte zijn, die je niet kunt plaatsen. Of je ziet het wegcijferen of zorgen voor de ander als gewoon. Vindt het moeilijk om voor jezelf te kiezen. Je hebt niet anders geleerd! Dus je volgt vaak de voorbeelden in je familielijn.

Maar ook hoe je tegen bepaalde andere groepen mensen aankijkt, is vaak in je jeugd geleerd. En soms moet je hier echt afstand van doen, om je verder te kunnen ontwikkelen. Als jij uit een arbeidersmilieu komt en er werd altijd met een bepaalde mening naar rijken gekeken, zul jij daar eerst anders over moeten gaan denken, voordat je zelf meer mag gaan verdienen. Zo zijn er heel wat voorbeelden te bedenken wat betreft meningen over andere mensen, qua uiterlijk, beroepsgroep, levensopvattingen en hobby’s. En het is vaak lastiger dan je denkt, om deze denkbeelden los te laten.

Onze pubertijd zorgt er al voor om met dingen te breken of meer afstand te creëren. Te gaan ontdekken wie jij nu eigenlijk bent. Je af te zetten tegen je ouders en zo alvast wat meer ruimte in te nemen. Een goed proces om volwassen te worden. Maar als je pubertijd heel geleidelijk verloopt, kan het zijn, dat je daar later nog wat meer aan mag werken. Soms is er ook geen ruimte om je flink af te zetten, door ziekte of andere gebeurtenissen. Of blijf je je continu aanpassen, omdat dat zo hoort.

Vanuit een familielijn kan ook een trauma of andere ‘zwaarte’ worden doorgegeven. Er is ooit iets gebeurd, wat nog niet is verwerkt. Hier werd niet over gesproken. Het was misschien zelfs geheim. Maar het mag nog steeds uitgewerkt worden. De hele familie draagt de last en het wordt door de generaties heen doorgegeven. Het klinkt heel bijzonder, maar we zijn het al vaker tegengekomen.

Op het moment wordt er ook veel oorlogsleed van de generaties voor ons via ons verwerkt. In de generaties voor ons was er nog geen ruimte. Iedereen had vreselijke dingen meegemaakt. Vaak konden de mensen er ook geen woorden aan geven. En de emoties hierover werden of weggestopt, of de mensen konden er vanuit hun overlevingsmodus niet eens bijkomen. Maar deze emoties en bijbehorende gebeurtenissen worden dan wel opgeslagen in het lichaamsgeheugen. Ook moest er na de oorlog het land weer worden opgebouwd. Niet lullen maar poetsen, was denk ik een opvatting die meer bij die tijd paste. Ook al zal de bewoording waarschijnlijk anders zijn geweest.

In onze generatie is meer afstand tot de oorlog en is er meer ruimte voor emotie. En deze ruimte kan worden gebruikt om het oorlogsverleden van onze voorouders te verwerken. Licht te werpen op het verleden en de zwaarte in de energie op te ruimen. Ook overleden zielen uit die tijd komen nu veel voorbij en willen graag door naar het Licht.

Mocht jij ook een bepaalde zwaarte voelen in jouw energie, die je niet kunt plaatsen, dan kijken we graag met je mee. Of laat eens een energiemeting doen om te kijken, waar jouw aandacht naartoe mag gaan. Zulke trauma’s uit de familielijn kunnen stress in jouw systeem veroorzaken. De oude overtuigingen of meningen vanuit jouw jeugd kunnen voor een overprikkeling uit het verleden zorgen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Over de schrijver
Als kind vond ik schrijven altijd al erg leuk. Ik uit me nu vooral in alle blogs voor Praktijk Puur Voelen en het maken van video's hiervoor. Zo kan ik al onze kennis over stress, wat in je systeem kan zitten en wat je daaraan kunt doen, delen. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen naar zo min mogelijk stress.