Wat moet je doen als je kind niet kan slapen?

Wat moet je doen als je kind niet kan slapen?

Als je kind niet kan slapen, ben je echt ten einde raad. Je probeert eerst de standaard tips te volgen. Iedereen heeft wel een goede tip voor je. Maar wat als al deze tips niet werken. Je met een huilend kind zit. Je allemaal hartstikke moe bent. Dus wat moet je doen als je kind niet kan slapen?

Hooggevoelige kinderen zijn gevoelig voor allerlei prikkels. Als ze deze niet goed kunnen verwerken, kan dit al snel leiden tot afwijkend gedrag. Dit kan van boosheid, woede-uitbarstingen, huilbuien, slechte concentratie, maar ook tot slecht slapen leiden. Maar laten we eerst eens kijken naar de term hooggevoelig kind.

Ik durf wel te beweren dat eigenlijk alle kinderen, die nu geboren worden, hooggevoelig zijn. En dat dit ook al een aantal jaren zo is. En dat er in de generaties ervoor ook al een flink aantal voorlopers van zijn. Hooggevoeligheid wordt ook vaak als een probleem gezien, maar hoeft dit niet te zijn. Hooggevoeligheid is een gave, waarmee je om mag leren gaan. En voor iedereen werkt dit anders. Net als met andere talenten kan de één goed situaties aanvoelen, de ander kan meer dingen zien, weer een ander kan de stemming van een ander goed aanvoelen en zo heeft iedereen wel wat aan vaardigheden.

Als je kind gevoelig is voor prikkels, is het goed om voor het slapengaan deze prikkels te verwerken. Komt een kind terug van een oppas, kinderdagverblijf of school ga dan even lekker naar buiten. Buiten spelen helpt om de binnengekomen prikkels te verwerken. Lekker met de voeten op de grond of de handen in het zand helpt om het hoofd weer leeg te krijgen. Het lijf in beweging zetten helpt goed voor de doorstroming van de energie. Prikkels hebben zeker een invloed op het slapen. Dus zorg voor ontspanning tijdens het dagritme en niet alleen voor het slapengaan.

We weten tegenwoordig dat het licht van beeldschermen ons slapen negatief beïnvloedt. Dus het is goed om dat zeker een uur voor het slapen niet meer te gebruiken. Ontspannen kan ook goed na beweging. Te druk doen net voor het slapen werkt vaak weer wat minder goed. Maar wat ravotten kan goed zijn om het lijf beter te voelen en voor het onderlinge contact. Lekker warm douchen of in een warm bad, kan al voor flink wat ontspanning zorgen. Samen wat kletsen, liedjes zingen of een verhaaltje voorlezen geeft ook rust. Verder kan een rustig muziekje voor extra ontspanning zorgen.

Regelmaat klinkt wat afgezaagd, maar helpt je hersenen om een vast ritme te vinden. Je lijf gaat wennen aan een bepaald ritme en daar hoort het slapen ook bij. Je wordt vaak op vaste tijden moe en weer wakker. Dit is iets wat in je totale systeem doorwerkt. Dus ook bij kinderen helpt een vast ritme bij het slapen.

Kinderen of baby's die niet kunnen slapen, vallen vaak wel in slaap als ze op je arm liggen of naast je liggen. Hoe kan dat? Ze kunnen de lichamelijke spanning die ze voelen, delen met jouw energie en het via jou weg laten stromen. Dit kun je ook bewust doen, door dit te benoemen en bijvoorbeeld een hand op hun buik te houden. Je zet als het ware een verbinding open en laat de spanning wegstromen via jouw lijf. Wel goed om bewust je voeten op de grond te houden of bewust te aarden. Ze kunnen zich ook verbinden met de rust die jij uitstraalt en met jou mee-ademen. Dit geeft ook heel veel rust in hun systeem. Je kunt ook voordat een baby of kind gaan slapen het lijfje zachtjes wrijven of afstrijken. Bij dit laatste veeg je zachtjes over het lijf van top tot teen, van schouder naar hand en de benen van boven naar beneden. Je strijkt zo alle indrukken of spanning weg. Door hier een soort spelletje van te maken heb je een mooi slaapritueel.

's Avonds en 's nachts opeens krijsend wakker worden. Niet meer naar bed toe willen of bang lijken op de slaapkamer. Dit is vaak één van de voorkomende dingen bij het niet kunnen slapen. Gevoelige kinderen kunnen soms energieën in huis opmerken. Deze energieën zoeken ook vaak contact met kinderen, omdat zij hen zien of voelen. En juist rondom het slapen kunnen ze dit nog makkelijker opmerken. Deze energieën hoeven op zich niet eng te zijn, maar omdat veel mensen dit niet kunnen plaatsen, voelt het wel eng. Wij kunnen deze energieën weer uit je huis verwijderen, zodat niemand er meer last van heeft. Deze energieën kunnen een flinke impact hebben op de overprikkeling van iedereen. En ook de levensenergie kan er flink door omlaag gaan.

Dit was één van de hulpvragen vanuit een cliënt. Hun kind wilde niet meer naar bed toe en de pyjama aandoen werd al een gevecht. Complete drama's kunnen van hieruit ontstaan. Het kind is bang, maar is nog te klein om dit te kunnen uiten. Vaak is er een aanwezigheid van entiteiten. Dit zijn energieën van overledenen, die hier nog rondhangen. Doordat je zelf niet begrijpt wat je kind ervaart, snap je niets van het gedrag. Doordat je kind niet of slecht slaapt, wordt je er zelf ook niet beter van. Zo kom je al snel in een vicieuze cirkel, waarbij vermoeidheid een grote rol speelt. In dit geval was de eerste stap: kijken of er een aanwezigheid was van entiteiten. Dat was zo. En toen konden we daar al direct mee aan de slag. Nadat zij waren doorgegaan naar het Licht, keerde de rust in huis al snel weer terug. We hebben nog wel verder meegekeken of er nog meer speelde en daar later nog aan gewerkt.

Bij het niet kunnen slapen is het ook goed om te kijken naar wat er de laatste tijd heeft gespeeld. Zijn er heftige gebeurtenissen geweest? Waren er mensen ziek of is er iemand overleden? Is er iets met het kind zelf gebeurd? Er kan hierdoor een bepaalde spanning of angst ontstaan bij het kind. Door een toegenomen spanning of angst is slapen vaak heel lastig, omdat je daar rust voor mag ervaren. En soms ervaart een kind ook de spanning die er bij jou als ouder is. Spanning die er bewust of onbewust is. Wellicht spelen er dingen bij jou op het werk of in de relatie, die voor spanning zorgen. Of zijn er in het verleden dingen gebeurd, die nog steeds voor een onbewuste spanning zorgen. Ook deze dingen kan een kind soms uiten. Een kind staat erg open voor jouw energie en voelt daarin soms nog meer, dan dat je zelf nog kunt of wilt voelen.

Hoe klein een kind soms ook is, bepaalde gebeurtenissen maken dan zo'n impact, dat slapen daarna voor problemen kan zorgen. Helaas wordt er bij de voorbereiding van een operatie nog steeds gezegd dat je lekker gaat slapen tijdens de ingreep. Ook komt de slaapdokter nog langs. Het is natuurlijk goed bedoeld om het geheel zo in kindertaal uit te leggen, maar de connectie richting het gewone slapen is wel gemaakt. En na het slapen of de narcose in het ziekenhuis voel je je vaak niet zo fijn. Pijn en misselijkheid is iets wat je wel bijblijft. En de leeftijd maakt hierbij niet zoveel uit. Ook zijn er kinderen die tijdens de narcose uit hun lijf gaan en tijdens de operatie vanaf het plafond gewoon meekijken. Deze ervaring mag daarna ook wel verwerkt worden. Want vaak zijn ze te klein om alles te snappen, ook wat er allemaal gezegd is tijdens de operatie. Hierbij kunnen we ook bij hele kleine kinderen al uitleg geven op energiegebied. Ik maak dan verbinding met hun energie en mag hierin de trauma's helen.

Er zijn baby's die wat huilerig zijn voordat ze gaan slapen. Waarschijnlijk zijn ze oververmoeid en kunnen niets anders dan huilen om dit aan te geven. Ze verwerken zo hun prikkels en vallen uiteindelijk in slaap. Het is natuurlijk de vraag of je deze prikkels al anders zou kunnen verwerken in hun systeem, zodat het huilen niet nodig is. Maar dit is een lastig gebied. We kunnen natuurlijk mee kijken en ook de energiewaarden meten, zodat je weet waar de aandacht naartoe mag gaan. Is het een gebrek aan aarding of is de overprikkeling te hoog? En vanuit deze meting kunnen we dan aan de slag, zodat het al snel verandert.

Een huilbaby zorgt voor een gigantische aanslag op jouw energie en zal ook voor een flinke overprikkeling zorgen. Aan de ene kant wil je je baby troost bieden en dat kan vanuit jouw nabijheid. Aan de andere kant kan jouw overprikkeling de onrust vergroten. Het is dus goed om te kijken hoe het met jezelf gaat. En hulp in te schakelen, zodat je even letterlijk afstand kunt nemen en weer tot rust kunt komen.

Een baby zal nooit huilen om jou te pesten of dwars te zitten. Het is vaak de enige manier om te vertellen dat er iets niet goed gaat. Dat het pijn heeft of honger of dat er iets heel vervelend voor hem is. En om dit uit te vinden, kom je in een zoektocht. Het is goed om dingen uit te sluiten, stapje voor stapje. Er kunnen heel veel dingen meespelen vanaf de zwangerschap, tijdens de geboorte of in het hier en nu. Maar je kunt wel stellen dat als er niets aan de hand zou zijn, je baby gewoon lekker zou gaan slapen.

Ik geef heel graag een stem aan de kleinsten. Al direct vanaf de geboorte kan een baby mij vertellen wat er speelt. De ziel is veel groter dan het kleine hulpeloze lichaampje en heeft al heel wat meegemaakt en opgepikt tijdens de zwangerschap en bevalling. Je baby heeft al allerlei indrukken opgedaan en wellicht ook dingen verkeerd geïnterpreteerd. En om jezelf en je kindje een moeizame start of voortgang hiervan te besparen, kan ik al snel meekijken. Ik kan op afstand al naar jullie energie kijken en meevoelen wat er speelt. Vaak is er na de hulpvraag ook contact vanuit het kindje. Heel bijzonder om te ervaren en mooi om mee te mogen werken!

Op de kraamafdeling in het ziekenhuis werd vaak gezegd: 'Gelukkig zijn ze zo klein dat ze dit niet meer weten als ze groter zijn.' Helaas werkt het dus niet zo. Vanuit je gewone geheugen kom je inderdaad niet meer bij de indrukken vanuit je zwangerschap, baby- en peutertijd. Maar al deze indrukken, mochten ze impact op je hebben, worden wel in je onbewuste geheugen of lichaamsgeheugen opgeslagen. En dat veroorzaakt een overprikkeling in je systeem. En hoe meer onrust er heerst, hoe minder goed je kunt slapen. Dit werkt dus ook zo bij kinderen. Daarnaast kunnen ze ook als ze iets ouder worden veel signalen oppikken en dit nog niet juist interpreteren. Dus mocht mama een keer boos zijn op papa, gaan ze dan al uit elkaar? Vanuit de hooggevoeligheid worden heel veel signalen opgepikt en het kinderbrein is nog niet voldoende ontwikkeld om alles goed te plaatsen.


Heeft je baby of kind problemen met slapen? Vraag ons dan om hulp via ons contactformulier. We kijken graag met je mee, zodat er zo snel mogelijk dingen gaan veranderen. Blijf er vooral niet te lang mee zitten! Je eigen overprikkeling gaat ook oplopen, wat voor een vicieuze cirkel of andere klachten gaat zorgen. En we willen zo graag dat je lekker kunt genieten van je baby of kind. Dat jullie weer voldoende nachtrust en veel energie mogen hebben om allerlei leuke dingen te doen!

Ik heb een speciale video opgenomen, waarin ik veel vertel over de indrukken die je al meekrijgt tijdens de zwangerschap, de geboorte en de jaren als kind. Wat er allemaal van invloed is geweest op jou of je kind. Wat er allemaal mee kan spelen in je energie en van invloed kan zijn op het slapen. Wil je deze video ook gratis bekijken? Klik dan op deze tekst om naar onze groep in de Huddle te gaan om deze te bekijken.


Over de schrijver
Als kind vond ik schrijven altijd al erg leuk. Ik uit me nu vooral in alle blogs voor Praktijk Puur Voelen en het maken van video's hiervoor. Zo kan ik al onze kennis over stress, wat in je systeem kan zitten en wat je daaraan kunt doen, delen. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen naar zo min mogelijk stress.