Zwanger en stress: welke invloed heeft dit op je kindje?

Zwanger en stress: welke invloed heeft dit op je kindje?

Zwanger en stress: welke invloed heeft dit op je kindje?

Er is al veel geschreven over stress tijdens de zwangerschap. Zwanger en stress, in hoeverre gaat dat samen en in hoeverre heeft dit invloed op jouw zwangerschap. Maar dat is eigenlijk niet waar onze focus op ligt. In onze praktijk komen we vooral het resultaat tegen van stress tijdens de zwangerschap. Het kindje of de volwassene, die heeft ervaren dat zijn moeder of de omgeving stress had. En de impact, die dat op hem of haar heeft gehad. Welke conclusies hier soms uit worden getrokken. Maar ook wat jij, als moeder of vader hiermee kunt doen richting het kindje tijdens de zwangerschap of als het geboren is.

Dit artikel is geschreven vanuit ervaringen tijdens behandelingen. Er kwam zo naar voren wat er allemaal kan doorwerken in de energie van iemand. Wat iemand had ervaren en wat het lichaamsgeheugen had opgeslagen. Er zullen altijd gebeurtenissen en dingen om ons heen impact op ons hebben. En dat we daarop reageren met stress en emoties is normaal. Dat we met bepaalde opgelopen trauma’s te dealen hebben en daarom niet optimaal in ons vel zitten, is ook vrij normaal. We zijn nou eenmaal mens, en leven en reageren als mens. Er ligt dus totaal geen schuld bij iemand. Je zorgt er niet bewust voor dat emoties en gebeurtenissen doorwerken richting jouw ongeboren kind. Zo is het leven. Het is alleen goed om bewust te zijn, welke dingen allemaal van invloed op ons kunnen zijn, ook als we nog niet geboren zijn. En dat je daar ook wat mee kunt doen.

Blij met de zwangerschap, of toch niet? 

Je ontdekt dat je zwanger bent en meestal is dit een super bericht. Ben je blij en vol verwachting. Maar soms is het anders. Is de situatie niet ideaal. Is de zwangerschap niet gewenst.
Maar ook de reactie van je partner of vader van het kindje kan heel verschillend zijn. Is er blijdschap of schrik?
En wat als de zwangerschap door jullie wel gepland is, maar je omgeving er niet op zit te wachten. Welke reacties krijg je? Wat wordt er geuit en hoe voel jij je daarbij?
Zo zie je dat er alleen al bij het ontdekken van de zwangerschap heel verschillende dingen kunnen worden gevoeld. En dit kleine ‘wurmpje’ voelt al met je mee.

Deze overtuiging kan heel sterk doorwerken in iemands energie. Het bestaansrecht niet hebben of voelen. Dit kan dus al in deze eerste periode van een zwangerschap ontstaan. Door de reactie van moeder of vader of de naasten. Die soms vanuit schrik reageren of vanuit het onverwachte.

In het begin van de zwangerschap voelt vrijwel elke vrouw zich misselijk. Meestal is dit een beetje en goed mee om te gaan. Maar soms kan een vrouw weinig anders dan de hele dag door spugen. Houdt ze weinig meer binnen. En als je dan de druk voelt om je goed te voeden, vanwege de zwangerschap, kan dit stress opleveren. Je kindje zal over het algemeen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen om te groeien. Verder kun je onder controle blijven bij een vroedvrouw of gynaecoloog. Het kindje zal via jouw lichamelijke reacties wel merken dat er wat aan de hand is, en of jij je zorgen maakt.

Stress kan de oorzaak zijn van vele klachten. Normaal kan dit al flinke lichamelijke klachten veroorzaken, zoals buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, slecht slapen, veel in je hoofd zitten, veel denken of ‘malen’, niet willen voelen of juist alles voelen en een kort lontje hebben. Tijdens je zwangerschap kunnen daar nog klachten bijkomen, zoals harde buiken, of continu moe zijn. De onrust en emoties, die met stress gepaard gaan, zullen de grootste impact hebben op de foetus.
We hebben de film ‘In Utero’ een aantal jaren geleden in een filmhuis bekeken. Er werd ingegaan op hoe een ongeboren kindje de belevingen van de moeder ervaart. Als er rust is, is de hartslag ook rustig. Als er stress ontstaat, gaat deze hartslag omhoog. De bloeddruk wordt hoger. Maar ook stresshormonen hebben hun invloed. Dit zijn de lichamelijke dingen die een foetus kan horen en voelen.

Een eerste teken dat er iets mis kan gaan tijdens een zwangerschap is vaak bloedverlies. Dus logisch dat er stress ontstaat als je bloedverlies hebt. Er kunnen echter meerdere dingen aan de hand zijn.
Soms kom je er later achter dat iemand niet alleen was tijdens de zwangerschap. Dat iemand in eerste instantie als tweeling in de zwangerschap begon. Maar dat in een heel vroeg stadium bleek dat de andere helft niet verder kon gaan. Dit kan op energiegebied zijn of dat er lichamelijk teveel aan de hand is. Dan kan er ook één van deze tweeling ‘afhaken’. Vaak blijkt de moeder dan ook in het begin van de zwangerschap al bloedverlies te hebben gehad. Maar dat bij controle bleek dat alles goed was met het kindje (dat wellicht alleen is achtergebleven).

Dit alleen overblijven in een zwangerschap, terwijl je eerst als tweeling begon heet een tweelingmanifestatie. Je beslist eigenlijk met z’n tweeën om weer naar de Aarde te gaan met een bepaalde missie. Maar blijft dan, door complicaties bij de ander, alleen achter. Dit weet je na de geboorte niet meer in jouw bewuste brein, je gewone geheugen. Iemand kan tijdens zijn hele leven het gevoel hebben, alleen te zijn. Een eenzaam gevoel te hebben. Het idee hebben alles alleen op te moeten knappen. De hele tijd het gevoel hebben ‘iets te missen’. Dit kan behoorlijk doorwerken in iemands leven. Vaak blijkt dan dat degene de helft van een tweeling was. Dit is opgeslagen in het onbewuste of het lichaamsgeheugen. En we kunnen het ‘meevoelen’ in de energie. Vaak is de andere helft qua energie nog aanwezig.

Tijdens een zwangerschap kunnen er ook heftige dingen om je heen gebeuren. Dierbaren kunnen overlijden. En het verdriet of onmacht dat je voelt, kan ook door de foetus worden gevoeld. Voel en uit het maar gewoon. Het hoort bij het leven. Dingen die niet verwerkt worden, hebben vaak meer impact dan het verdriet zelf.

Omdat een zwangerschap voor iedereen anders verloopt en voelt, kan niemand je van te voren zeggen, hoe het in combinatie met je werk zal gaan. De één huppelt vrolijk door tot 4 weken voor de uitgerekende datum. De ander moet door complicaties al in het begin van de zwangerschap rustig aan gaan doen. Houd het in ieder geval bespreekbaar op je werk. Als jij vroegtijdig je leidinggevende op de hoogte stelt, kan er ook rekening met je worden gehouden. Zo kun je uiten hoe je je voelt en hoe het gaat met het werk. En hoe meer je deze ruimte hebt, om te uiten en dingen te regelen, hoe minder stress er zal ontstaan. Denk vooral niet dat anderen het wel kunnen zien, als je hulp nodig hebt of als dingen niet meer lukken. Praat erover! Niemand kan het aan je neus zien.

 Invloed van stress op jouw kindje

Zo merk je dat er heel veel dingen invloed hebben op de moeder tijdens de zwangerschap, maar ook op het ongeboren kindje. Gedachten en spanning worden opgepikt door de baby. Spanning of stress geven lichamelijke reacties bij de moeder en werken zo direct door in het hele systeem van het kindje. Indrukken, gedachten en uitspraken, ook van buitenaf, werken door op energieniveau. En qua energie staan we in verbinding met onze hele omgeving.
Wat kun je doen om de stress van de baby te verminderen?
Je kunt veel situaties niet voorkomen. Er gebeuren nu eenmaal dingen met je of in je directe omgeving. En veel heb je totaal niet in de hand. Het enige wat je wel in de hand hebt, is hoe je, als moeder of vader, reageert. Je kunt contact maken met de baby in de buik. Je gedachten delen, of vertellen hoe je je voelt en waarom. Jullie kunnen een veilige basis creëren en het welkom heten. Door je handen op de buik te leggen, kun je qua energie verbinding maken.

Ook kun je gebruik maken van een bepaald liedje, wat je zingt, muziekje of muziekdoosje. Dit geeft een herkenning, ook na de geboorte. Het veilige en warme gevoel van in de buik, kan zo weer aangeraakt worden na de geboorte. Creëer een bepaalde gewoonte, wat je na de geboorte herhaalt. Het zal zeker herkend worden.

En mocht je nou merken dat jouw kindje toch onrustig is na de geboorte, dan willen we natuurlijk altijd even meekijken of meevoelen, wat er precies aan de hand is. Zo kunnen we snel de vinger op de pijnlijke plek leggen. Kijken wat er meespeelt. En zo het ‘geboortetrauma’ al meteen in de energie oplossen. Dat voorkomt vaak veel onrust en gehuil. En zo kunnen jullie samen van elkaar genieten na de geboorte.

En natuurlijk is het ook belangrijk hoe jij de zwangerschap hebt ervaren. En welke impact dit op jou heeft gehad. Je mag daar best aandacht aan besteden. Vooral als het allemaal niet vanzelf is gegaan of je je flink zorgen hebt gemaakt. Dit heeft dan ook invloed op jouw energie. En van daaruit weer op jouw kindje, die dit haarfijn aanvoelt. Soms kan een kindje ook jouw gevoel spiegelen en dit laten zien.

Mocht je nou zelf het idee hebben, dat de zwangerschap wel een impact op jou kan hebben gehad, dan willen we je natuurlijk graag helpen. We kunnen samen kijken wat er tijdens de zwangerschap heeft gespeeld. Of welke indrukken jij hebt of krijgt. Je lichaamsgeheugen heeft dit vaak allemaal opgeslagen en weet dit nog wel. Dan kunnen we dit verder helen in je energie. En zo ontstaat er weer meer ruimte voor rust in jouw systeem. Wil je weten wat jouw mate van aarding, levensenergie of stress is? Laat dan een persoonlijke energiemeting door ons doen!

Over de schrijver
Als kind vond ik schrijven altijd al erg leuk. Ik uit me nu vooral in alle blogs voor Praktijk Puur Voelen en het maken van video's hiervoor. Zo kan ik al onze kennis over stress, wat in je systeem kan zitten en wat je daaraan kunt doen, delen. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen naar zo min mogelijk stress.